luni, 25 noiembrie 2013

Idei de vacanţă. Târgul de Crăciun de la Budapesta

Este unul dintre cele mai apreciate de români, poate şi pentru că este mai uşor de ajuns, inclusiv cu maşina... De altfel, Budapesta este socotită de mulţi cea mai frumoasă capitală europeană de pe Dunăre. Iar atmosfera din preajma Crăciunului sporeşte farmecul acestui oraş, aşezat pe ambele maluri ale Dunării.
De ce Târgul de Crăciun de la Budapesta?
În afara motivelor deja enumerate, fiecare în parte fiind suficient pentru o vizită în decembrie la Budapesta, ar mai fi câteva lucruri de spus.
Sunt câteva locuri  care fac din capitala maghiară un loc special pe perioada de iarnă. Şi în afara Citadelei, a Bastionului Pescarilor, ar fi de adăugat Piaţa Eroilor şi patinoarul creat pe lacul din parcul din imediata sa apropiere.
În Budapesta, în numeroase locuri se amenajează pieţe de Crăciun, unde dincolo de spectaculozitatea standurilor, de farmecul creat de luminiţe şi brazi, te îmbată o feerie de culoare, arome şi gusturi.
Piaţa Vorosmarty, chiar în zona centrală a oraşului, găzduieşte unul dintre târgurile emblematice ale Ungariei. Cei care au fost spun că se ajunge foarte simplu, doar ghidându-vă după mirosul de vin fiert cu scorţişoară, foc de lemne şi aroma de turtă dulce.
În Vorosmarty, piaţă aflată în spatele Galeriei de Artă din apropierea Pieţei Eroilor, se află fabrica lui Moş Crăciun.
Două scene sunt amenajate în piaţă, pe care zilnic, între orele 17.00 şi 20.00 vor evolua formaţii pentru toate gusturile: folk, jazz, concerte de muzică, dansuri, vor întreţine atmosfera. În fiecare dimineaţă de weekend, pe scenă îşi vor face loc păpuşile, spre deliciul copiilor.
Nimic nu este lăsat la voia întâmplării, aşadar puteţi fi siguri că veţi avea parte de cele mai bune produse autohtone, în total vor fi 122 de standuri cu marfă verificată şi aprobată de un juriu special. În plus, în fiecare an, la târg este invitat special un oraş, cu delicatese specifice locului respectiv.
Pe faţada cafenelei Gerbeaud are loc un spectacol de lumini având ca temă Crăciunul.
Bucătăria ungurească are specialităţi deosebite, iar în preajma Crăciunului oferta este şi mai apetisantă: gâscă prăjită, ciolan de porc, cârnaţi, varză, la care se adaugă celebrii kurtos kolacs, fructele confiate, vinul fiert cu scorţişoară sau berea caldă de cireşe.
Pe celebra arteră comercială Vaci Utca, mai ales după lăsarea serii, este recomandabilă o plimbare, care vă va oferi prilejul ca prin miresme îmbitoare de bunătăţi să vă delectaţi văzul cu vitrinele magazinelor frumos îmbrăcate în haine de sărbătoare şi auzul cu multe colinde cântate de copii. Şi chiar dacă sunt în maghiară, ele vă vor suna la fel de cunoscut ca orice colind...
Merită să vizitaţi şi Târgul de Crăciun din faţa Basilicii Sf. Ştefan, iar priveliştea asupra târgului de pe scările catedralei vă va lăsa cu gura căscată!
Transport
Budapesta este la îndemâna românilor, mai ales a celor din Ardeal, care pot ajunge foarte uşor cu maşina. Pentru cei care sunt mai aproape de Bucureşti sau preferă avionul, singurul zbor direct îl are Tarom, la un preţ de 174 euro şi cu un orar bunicel. De exemplu: joi, 12 decembrie, Bucureşti - 13.45 - 14.35 Budapesta; marţi, 17 decembrie, Budapesta 15.05 - 17.45 Bucureşti.
Cazare
Sunt numeroase modalităţi de cazare în Budapesta. Din punctul meu de vedere, o cazare foarte bună ar fi la hotelul Regency, 4 stele, unde o noapte de cazare, cu micul dejun inclus, în perioada Târgului de Crăciun costă 343 lei. Poziţia sa este una deosebită, la capătul Podului cu Lanţuri, pe malul opus Parlamentului. În rest, în zona ceva mai îndepărtate de centru, puteţi găsi cazare la hoteluri de 3 stele cu preţuri începând din jurul a 100 lei/camera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu