vineri, 20 decembrie 2013

Podul Carol din Praga

Are un farmec, un mister, care te cucereşte pe loc. Este vorba de podul Carol din Praga, care traversează Vltava, pe cel mai scurt drum dintre Piaţa Oraşului Vechi şi Catedrală. Nu ştiu să spun exact în ce constă farmecul podului Carol... Cu siguranţă, cu toţii am văzut zeci, poate sute de poduri, mai mult sau mai puţin celebre...
Dar podul Carol are ceva parte...
Poate legendele ţesute de cei peste 656 de ani de existenţă ai podului... Poate forma sa unică, puţin şerpuită... Poate tehnica sa deosebită pentru epoca gotică... Poate... astrele... Poate câte puţin din fiecare...
De ce astrele? Pentru că legenda, susţinută de un fel de inscripţie amplasată în apropierea statuii lui Carol de la margina dinspre Oraşul Vechi, spune că piatra de temelie a podului a fost pusă de Carol al IV-lea, regele Boemiei, în anul 1357, pe 9 iulie, la ora 5.31. Adică, o înşiruire de numere impare, pe care regele Carol a aplicat-o la sfatul astrologilor săi.
Impresionanta structură gotică are o lungime de 516m, 10m lăţime şi 16 arce peste Vltava. Este apărat de trei turnuri, două către cartierul Lesser, iar al treilea dinspre vechiul oraş. Toate cele trei turnuri au fost reconstruite între 1874 şi 1883. Până în anul 1841 a fost singurul pod care lega vechiul oraş şi castelul. Podul Carol a fost iluminat prima dată cu lămpi cu ulei în 1723, apoi cu lămpi cu gaz în 1866. Corpurile de iluminat din 1866 au fost adaptate la electricitate în anii 1920, fiind în uz şi astăzi.
Balustradele podului au fost decorate între anii 1683-1714, când au fost adăugate grupurile statuare care reprezintă sfinţi, personaje istorice sau scene biblice. Cele 30 de opere aparţin unor sculptori renumiţi ai epocii baroce precum Matthias Braun, Jan Brokoff, Michael Joseph, Ferdinand Maximilian. Astăzi, originalele, înlocuite cu replici în 1965, se păstrează în lapidariumul Muzeului Naţional. Iar pescăruşii parcă ştiu că este vorba doar de nişte copii şi... nu au nici cel mai mic respect!
Iarnă sau vară, zi sau seară, podul este unul dintre locurile preferate ale turiştilor - în primul rând, datorită panoramei extraordinare asupra Catedralei - şi ale artiştilor - muzicanţi, desenatori, de tot felul...
Şi aşa cum la Roma se spune că dacă arunci un bănuţ în Fontana di Trevi vei reveni la Praga, legenda spune că dacă atingi basorelieful de la baza statuii la Jan Nepomuk, vei reveni în capitala Cehiei.
Nu voi încheia acest material fără a-mi face o datorie de onoare şi a preciza că minisejurul nostru la Praga a fost susţinut de agenţia de turism Teron Intertur Câmpina, partener Happy Tour. Şi nu cred că a fost nici o zi în care să nu trecem cel puţin o dată pe la acest obiectiv turistic al capitalei cehe... Merită!
În continuare vă prezint alte imagini cu podul Carol din Praga în diverse momnete ale zilei şi din diverse unghiuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu