duminică, 29 decembrie 2013

Statuia românească din inima Castelului Praga

Catedrala St. Vitus reprezintă fără îndoială inima castelului Praga, nu numai pentru că este amplasată în mijlocul său, dar şi pentru că de aici este dictat ritmul vieţii în castel. În curtea interioară din jurul catedralei se află o statuie a Sf. Gheorghe, puţin umbrită de imensa catedrală.
Se află în stânga turnului sudic, lângă o mică fântână, dar mai puţin lume ştie că este opera unor sculptori români, din Cluj.
Statuia Sf. Gheorghe din Praga este prima statuia ecvestră de for public din perioada medievală realizată din bronz şi a fost făurită în anul 1373 de meşterii clujeni Martin şi Gheorghe, fiii pictorului Nicolae, la comanda regelui Boemiei Carol al IV-lea. Acesta este chiar originalul statuii, alte două copii, comandate de împăratul Franz Joszef fiind amplasate în momentul de faţă în Cluj-Napoca, în faţa Bisericii Reformate, şi la Budapesta, lângă Bastionul Pescarilor.
Statuia ecvestră îl reprezintă pe Sfântul Gheorghe îmbrăcat în zale ucigând un balaur al cărui corp este acoperit cu solzi identici zalei de pe armura sfântului.
Trebuie să mai adaug că m-am simţit mândru că sunt român, acolo lângă statuia din imediata vecinătate a catedralei, unul dintre simbolurile Pragăi. Minisejurul nostru de la începutul acestei luni în capitala cehă, acolo unde ne-am plimbat prin Târgul de Crăciun şi am descoperit un oraş de poveste, a fost susţinut de agenţia de turism Teron Intertur Câmpina, partener Happy Tour.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu