sâmbătă, 11 ianuarie 2014

Muzeul Genocidului Armean şi o plimbare prin Erevan

Erevan este capitala Armeniei şi un oraş care are foarte multe de oferit din punct de vedere turistic, chiar dacă cei mai mulţi dintre noi îl asociem doar cu celebrul radiou de la care auzeam bancuri pe vremea lui Ceauşescu. Un prieten a fost recent acolo şi mi-a pus la dispoziţie câteva imagini, pe baza cărora a ieşit  materialul de faţă.
Erevanul are avantajul de a avea un centru compact, unde se găsesc marea majoritate a obiectivelor turistice, astfel că este uşor de parcurs "la pas" distanţa dintre ele.
Cel mai îndepărtat obiectiv şi poate cel mai impresionant este Muzeul Genocidului Armean, aflat pe o colină la marginea oraşului. Aici sunt comemorate miile de persoane de etnie armeană, ucise de turci în perioada anilor 1915-1922. Lângă muzeu veţi găsi o construcţie în formă de piramidă, cu o înălţime de aproximativ 40 metri, al cărei centru este înconjurat de o flacără permanent aprinsă.
În această zonă, prietenul meu a descoperit şi o placă pusă de preşedintele României.
Revenind la zona centrală a capitalei armene ar fi de vizitat Scările Cascadei.
Există un lift cu care se poate urca până în vârf, de unde panorama asupra întregului oraş având pe fundal muntele Ararat este spectaculoasă. Aşa că ar fi important să fie cer senin, iar dacă puteţi zăbovi în zonă pentru a prinde apusul soarelui, vă veţi bucura de o imagine magnifică.
Merită vizitată şi Piaţa Rotundă, acolo unde se află mai multe muzee,
dar făceţi-vă timp şi pentru parcurile Erevanului: Parcul Victoriei, unde se află monumentul Mamei Armenia, Parcul Copiilor şi Fântâna Cântătoare.
În rest, Erevanul poartă amprenta de fostă capitală a unei republici ex-sovietice, construcţii cenuşii, oarecum asemănătoare cu ceea ce se poate vedea şi la noi.
Fus orar
Înte Bucureşti şi Erevan este o diferenţă de fus orar de 2 ore. Astfel, când la Bucureşti este ora  7.00, la Erevan este ora 9.00.
Viza
Pentru a vizita Armenia este nevoie de un paşaport, dar nu este nevoie de viză.
Avionul
Sunt mai multe companii europene care zboară spre Everan, dar nu există legătură directă din Bucureşti. Conexiunile între Bucureşti şi Erevan nu sunt foarte bune, la o căutare rapidă, să zicem pentru luna mai, costul unui bilet fiind de 258 euro, după următorul program: 7 mai: Bucureşti 7.20 - Paris - 9.30 - 13.20 - 19.55 - Erevan; 13 mai: Erevan 8.40 - 11.50 - Paris - 19.10 - 23.00 Bucureşti, zboruri oeprate de Air France.
Drumul de la aeroport în centru
Toţi cei care au fost la Erevan, aproape fără excepţie, recomandă un taxi, care costă echivalentul a 10 dolari americani. Un drum similar cu autobuzul public costă echivalentul a numai 0,7 dolari, dar durează destul de mult, programul nu este foarte exact, astfel că taxiul rămâne o opţiune bună.
Hotelul
Nu sunt foarte multe hoteluri în Erevan, dar este acoperită cam întreaga paletă a cerinţelor. Preţul pentru o cameră de hotel bunicel începe de la 180 lei/cameră, iar un hotel pe care eu l-aş recomanda pentru perioada pentru care am făcut simularea la obţinerea biletelor de avion ar fi Ani Plaza, 4 stele, unde o cameră dublă costă aproximativ 2.580 lei pentru 6 nopţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu