miercuri, 29 ianuarie 2014

O croazieră de vis – Fiordurile Norvegiei până la Capul Nord

Croazierele au pătruns tot mai mult şi pe piaţa românească şi tot mai mulţi turişti români aleg această modalitate pentru a-şi petrece vacanţa... Sau una dintre vacanţe... Majoritatea preferă croazierele în Mediterana. Sunt spectaculoase, frumoase, călduroase, destul de accesibile ca preţ... Eu visez la o croazieră în Fiordurile Norvegiei, dar nu una oarecare, ci una care să ajungă la Capul Nord, cel mai nordic punct al Europei continentale.
Vă propun o croazieră mai specială, chiar dacă aproape prohibitivă, din punct de vedere al costurilor... Dar să lăsăm costurile la urmă...
Croaziera este realizată de compania MSC, cu vasul Magnifica, plecarea este pe 8 iulie 2014, iar traseul de 12 de zile este încântător: Hamburg – Alesund – Honningsvag, Capul Nord – Tromso – Molde – Hellesylt – Amsterdam – Hamburg.
Iată şi traseul detaliat:
ziua 1 – ora 18.30 (plecarea) – Hamburg
ziua 2 – pe mare
ziua 3 – 10.00 – 18.00 – Alesund
ziua 4 – pe mare
ziua 5 – 15.00 (sosirea) – Honningsvag (Capul Nord)
ziua 6 – 2.00 (plecarea) – Honningsvag; 14.00 – 19.00 - Tromso
ziua 7 – pe mare
ziua 8 – 8.00 – 12.00 - Molde; 14.00 – 19.00 - Andalsnes
ziua 9 – 8.00 (sosirea) - Hellesylt
ziua 9 – 17.00 (plecarea) - Geiranger
ziua 10 – pe mare
ziua 11 – 9.00 – 15.00 - Amsterdam
ziua 12 – 10.30 (sosirea) Hamburg
Vaporul MSC Magnifica este unul dintre cele mai frumoase ale acestei companii. 
Lansat  la apă în martie 2010, este o capodoperă în stil italian: o combinaţie perfectă de tehnologii avansate, eleganţă şi servicii de înaltă calitate. La bord veţi găsi cinci restaurante, numeroase baruri, un internet cafe, un lounge trabuc, un teatru impresionant cu 1200 de locuri, un cinematograf, cazino şi discotecă. Vă puteti relaxa la piscine, în jacuzzi, sala de fitness, centrul de sănătate "Aurea Spa" sau în salonul de înfrumuseţare. Peste 65% din cabinele exterioare au balcoane private şi, de asemenea, au conexiune la Internet. MSC Magnifica oferă bucurie şi copiilor, prin spaţiile de joacă special amenajate pentru ei.
Având în vedere că 4 din cele 12 zile sunt pe mare, trebuie spus că în aceste zile nu aveţi cum să vă plictisiţi. Fie că veţi alege să vă relaxaţi pe punte privind peisajul, fie că veţi participa la activităţile de pe vas special concepute pentru o gamă largă de gusturi, fie că veţi merge pe cont propriu la sala de fitness, la spa sau la cazino ori la restaurant, cu siguranţă fiecare dintre aceste zile va fi o plăcere.
Acum, despre fiecare oprire în parte se cuvin câteva cuvinte.
Hamburg
Am scris deja despre acest oraş. Despre lucrurile care sunt de făcut în Hamburg şi despre acest oraş din nordul Germaniei ca punct de plecare într-o altă croazieră interesantă, am mai scris, aşa că nu am să revin...
Alesund
Splendidul oraş Art-Nouveau, renăscut din propria cenuşă după incendiul devastator din 1904, se prezintă turiştilor într-o atmosferă romantică. Sunt numeroase clădiri cu turnuleţe şi foişoare, ceea ce sporeşte farmecul acestui oraş. Se află chiar la intrarea în pitorescu fiord Storford. Este construit pe insule conectate prin poduri, dar tot aici se află cel mai mare complex subacvatic de transport. Dacă vremea este bună, urcaţi cele 418 trepte până în vârful dealului Aksla, de unde veţi avea o privelişte panoramică extraordinară asupra oraşului şi a insulelor din jur. Dacă nu, se poate vizita unul dintre cele mai mari acvarii din Europa.
Honningsvag
Este o localitate micuţă, de vreo două mii de locuitori, ridicată la statutul de oraş doar pentru a se putea mândri cu titlul de cel mai nordic oraş din lume. În acest orăşel se află un oficiu de turism, câteva magazinaşe foarte mici, iar totul pare a se învârti în jurul sosirii navelor de croazieră, atunci când orăşelul se umple de turişti. Aici se află câteva statui interesante – una reprezentând un trol, iar o altă reprezentând statuia lui Bamse, un St. Bernard devenit mascota Forţei de eliberare norvegiene din al doilea război mondial. Punctul de atracţie al acestui orăşel este excursia la Nordkapp (Capul Nord). 
Aici se află un glob celebru, care marchează cel mai nordic punct al Europei, iar la baza lui este un mic muzeu, în care puteţi vedea un filmuleţ cu aurora boreală, un alt filmuleţ despre viaţa arctică şi informaţii despre populaţia din zonă. De asemenea, se mai găsesc aici un magazin cu suveniruri, o cofetărie, un restaurant circular şi un oficiu poştal. La Nordkapp, între mijlocul lunii mai şi sfârşitul lunii iunie soarele nu coboară sub linia orizontului!
Tromso
I se spune „Parisul Nordului” şi aproape că nu ar mai fi nevoie de nimic altceva... Aici se află cea mai nordică universitate din lume, iar unul dintre cele mai bune lucruri de făcut este o plimbare pe străduţele acestui superb oraş. Totuşi, aici se află Muzeul Polar sau Catedrala Arctică şi nu aveţi ocazia în fiecare zi sau în orice vacanţă să vedeţi aşa ceva. O parte a oraşului este situată pe o insulă, legată de restul oraşului printr-un pod foarte frumos. Centrul oraşului deţine cel mai mare număr de căsuţe tradiţionale din lemn din nordul Norvegiei. O posibilitate interesantă, mai puţin obişnuită de a vedea oraşul şi chiar împrejurimile este cu balonul.
Molde
Este unul dintre cele mai importante oraşe din nordul Norvegiei. Faceţi o plimbare pe strada Storgata, aici găsindu-se majoritatea pieţelor, magazinelor, cafenelelor. Aici ar fi de văzut Muzeul Pescuitului, dar dacă vremea e frumoasă, ideal ar fi să profitaţi şi să urcaţi pe dealul Varden, de unde panorama asupra oraşului şi a împrejurimilor este absolut spectaculoasă. Aici se poate ajunge şi pe jos, prin aşa numitul „coridor verde” o zonă superbă, un parc fabulos.
Andalsnes
Este un orăşel foarte cochet, de unde începe drumul de aur în lungul fiordului Geiranger. O plimbare în acest orăşel cochet poate fi extrem de plăcută, printre căsuţe frumoase şi un peisaj natural de excepţie.
Hellesylt – Geiranger
Hellesylt este o staţiune foarte drăguţă, foarte apreciată în rândul turiştilor. Un punct important de explorare a fiordului Geiranger. Este recunoscut că în această localitate este unul dintre cele mai bune standarde de viaţă. Pe partea cealaltă a fiordului Geiranger se află localitatea cu acelaşi nume, ambele bucurându-se de un aer extrem de curat şi peisaje fabuloase. Geiranger este un fiord inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO, fiind considerat cel mai frumos fiord din lume.
Amsterdam
După toate minunăţiile fiordurilor norvegiene, câteva ore petrecute în Amsterdam vă pot readuce cu picioarele pe pământ. În cele câteva ore puteţi face o croazieră pe canalele Amsterdamului, vă puteţi plimba pe Damrak, prin Piaţa Dam sau chiar să vă aventuraţi – fie şi numai pentru o plimbare – prin Cartierul Roşu!
Preţurile pentru o astfel de croazieră sunt destul de mari... Astfel, preţurile sunt de la 1269 euro (cabina interioară), 1549 euro (cabina exterioară), 1969 euro (cabina exterioară cu balcon), 2869 euro (suita), la care se adaugă 130 euro (taxele portuare). Tarifele sunt pentru o persoană şi includ: cazare la bordul navei de croazieră; pensiune completă (3 mese pe zi şi gustări între mese) şi băuturile nealcoolice, ceai, apă, cafea la micul dejun; participarea la activităţi de divertisment zilnic (spectacole, concerte, cluburi de noapte, disco, etc); accesul la toate facilităţile vasului (sala de fitness, piscina, biblioteca, etc), cocktail de bun venit, seara de gală cu participarea căpitanului. Servicii neincluse: transportul până la locul îmbarcării; excursiile organizate în porturi (se cumpăra de la recepţia vasului în timpul navigării); gratuităţi (bacşiş oficial) – se achită la bordul navei. Dacă la aceste costuri mai adăugăm zborul până la Hamburg, aproape 200 euro/persoană, o cazare decentă, atât la plecare, cât şi la sosire, pentru că nu puteţi risca fiind contracronometru, care se apropie de 100 euro/noapte, plus excursiile opţionale, destul de scumpe, ca şi nivelul ridicat de trai, inclusiv din punct de vedere al costurilor din Norvegia, ceea ce presupune un minimum de 100 euro/zi pentru o cafea, un suc sau o bere, suveniruri şi intrări la un muzeu sau la alte puncte de interes, atunci suma totală pentru această croazieră se ridică undeva la aproximativ 6.500 euro, luând în calcul  o cabină exterioară cu balcon, pentru a putea savura peisajul fabulos al fiordurilor chiar de pe balconul camerei dvs! Este un răsfăţ care merită, mai ales că economia nu ar fi prea mare dacă optaţi pentru un alt tip de cameră...
Informaţii utile pentru o croazieră
În primul rând, aveţi nevoie obligatoriu de paşaport, care să fie valabil încă 6 luni de la data debarcării.
Din punct de vedere al bagajelor, în cazul de faţă, trebuie să aveţi în vedere că deşi este luna iulie, la Capul Nord sau în nordul Norvegiei nu veţi întâlni temperaturi mai mari de 10 grade! De asemenea, trebuie să aveţi un bagaj de mână suficient de încăpător cu articole de strictă necesitate, care vă este util în caz că se pierd bagajele, pentru perioada scursă de la predarea bagajelor mari (trolerelor) în port până vă sunt aduse în cabină şi în ultima noapte pe vas când după ce scoateţi trolerul pe hol, dimineaţa să aveţi în ce împacheta pijamalele, articolele de igienă personală şi alte lucruri pe care le consideraţi absolut necesare.
Este cel mai indicat să aveţi un card, cât mai bine alimentat. Vi se va înregistra cardul la recepţie şi veţi cheltui în limita sumei pe care o aveţi pe el. Dacă nu, trebuie să constituiţi la recepţie un depozit cu o sumă în echivalent a 80 dolari/persoană/zi, din care vi se vor reţine toate cheltuielile de pe vas. În ultima seară, făceţi-vă decontul la recepţie sau dacă vreţi să evitaţi aglomeraţia verificaţi-vă contul, chetuielile de pe vas din cabină, de pe plasmă. Dacă aveţi două carduri veţi fi şi mai liniştiţi şi, oricum, o sumă cash nu strică niciodată.
Pentru îmbarcare trebuie să ştiţi că de pe la ora 10 - 11 dimineaţa vă puteţi prezenta la îmbarcare, ajungeţi în port, predaţi bagajele mari, dacă nu vă sunt etichetate arătaţi tichetele de croazieră celor ce vă vor ridica bagajul şi vi le etichetează ei. Intraţi în terminal, s-ar putea să aveţi în faţa dumneavoastră un număr apreciabil de turişti, viitorii parteneri de croazieră. Aşa că aveti răbdare, pregătiţi-vă tichetele, paşapoartele, cardul de credit şi aranjaţi-vă pentru poza de pe card cruise. De asemenea, aveţi în vedere că ora din grafic este ora efectivă de plecare, iar unele linii închid chech-in-ul cu una-două ore înainte de plecare!
În fiecare zi veţi primi un pliant cu programul acelei zile, unde sunt cuprinde atât evenimentele de pe vas (concerte, spectacole etc), dar şi excursiile opţionale de la sol. În privinţa excursiilor opţionale, cel mai bine este să vi le rezervaţi de acasă, cu vreo două săptămâni înainte de plecare, pentru a fi siguri că găsiţi locuri libere. Sunt avantaje şi dezavantaje...
Fumătorii au spaţii dedicate pentru... viciul lor. Nu se fumează în restaurante, ci doar în unele baruri, iar în privinţa cabinei, doar dacă aveţi cabină cu balcon. Altfel, vă cam riscaţi...
Este o croazieră deosebită; e adevărat, costă... Nu am spus aici toate lucrurile, vă las plăcerea să mai descoperiţi şi singuri! Dar poate fi cea mai frumoasă vacanţă din viaţa dvs!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu