vineri, 17 ianuarie 2014

O excursie de o zi din Paris: castelele de pe valea Loarei

Parisul oferă numeroase alternative pentru excursii de o zi în jurul său, fiind multe lucruri - şi locuri - care merită văzute, unele chiar mai mult de o zi... După ce v-am vorbit despre Le Mont Saint Michel, despre Versailles şi Disneyland, în rândurile de faţă vă voi prezenta un alt traseu fabulos - circuitul castelelor de pe valea Loarei.
Ccea mai bună variantă de a vedea - şi mai ales de a simţi - valea Loarei este să închiriaţi o maşină şi să vă rezervaţi câte zile vreţi - sau puteţi - pentru această splendidă zonă, aflată la numai două ore de mers cu maşina de Paris. Pentru cei care nu dispun de această posibilitate, există numeroase agenţii de turism în Paris care organizează pentru o sumă care variază în jurul a 100 euro/persoană excursii de o zi pe valea Loarei, vizitându-se şi unul-două castele.
Am considerat că cel mai bine este să vă prezint mai multe castele, astfel încât dacă optaţi pentru un sejur care să includă şi valea Loarei - fie că este vorba numai de o zi sau de mai multe - să aveţi de unde alege.
Le Chateau Royal de Blois
Reşedinţa preferată a regilor francezi din perioada Renaşterii, castelul sintetizează întreaga istorie şi arhitectură a castelelor de pe Loara. Seară de seară, din aprilie şi până la sfârşitul lunii octombrie, se organizează un spectacol de lumină şi sunet. În jurul curţii castelului, dominată de maiestuoasa scară Francisc I, pe timpul verii, pe ritmuri de harpă şi instrumente de percuţie puteţi fi martorii unor demonstraţii de scrimă. Preţul vizitării castelului: 9,80 euro.
Le Domaine Regional de Chaumont-sur-Loire
La mai puţin de 200 kilometri sud de Paris, situat între oraşele Tours şi Blois, se ascunde un mic colţ de paradis care este castelul, dar mai ales grădina Chaumont-sur-Loire. În timpul sezonului (aprilie - octombrie) aici are loc festivalul internaţional al parcurilor.  Preţul vizitării castelului: 9,50 euro.
Le Chateau Royal d’Amboise
Recunoscut pentru priveliştea sa superbă asupra Văii Loarei, pentru că se află la o altitudine considerabilă faţă de râu, Castelul d’Amboise a fost reşedinţă regală şi include o colecţie impresionantă de mobilier gotic şi renascentist. În capela castelului este înmormântat Leonardo da Vinci. Se află la numai o oră de Paris şi poate fi vizitat zilnic (cu excepţia zilelor de 1 ianuarie şi 25 decembrie) începând cu ora 9.00. Este disponibil un pliant în 17 limbi, printre care veţi avea bucuria să descoperiţi şi limba română. Preţul vizitării castelului: 10,70 euro.
Le Chateau du Clos Luce
Le Chateau du Clos Luce este ultimul domiciliu al lui Leonardo da Vinci, locul unde artistul, la invitaţia regelui francez Francois I, a trăit ultimele trei decenii din viaţa sa şi s-a dedicat finalizării experimentelor lui. Acest castel se află la numai 300 metri de Le Chateau Royal d'Amboise, fiind legat de acesta printr-un pasaj subteran. Preţul vizitării castelului: 12 euro.
Le Chateau de Chenonceau
Are o arhitectură şi o eleganţă de neegalat. Chenonceau este, exceptând Palatul Versailles, cel mai vizitat castel din Franţa. În lunile iulie şi august, cei care doresc pot închiria bărci (6 euro), cu care să se plimbe pe râu, admirând castelul dintr-un unghi inedit şi să treacă pe sub maiestuoasele arcade. Preţul vizitării castelului: 10,50 euro.
Le Chateau de Chambord
Este unul dintre cele mai frumoase castele de valea Loarei, arhitectura sa cu linii elegante atragând numeroşi turişti. Probabil este cel mai fotografiat dintre castelele de pe valea Loarei. Adăposteşte o bogată colecţie de tablorui, tapiserii şi obiecte de artă, două puncte esenţiale în vizitarea sa fiind terasele, cu vederi panoramice incredibile, şi scara cu două spirale. Este cel mai mare dintre castele de pe valea Loarei având 440 camere şi 365 şeminee. Preţul vizitării castelului: 9,50 euro.
Le Chateau Azay le Rideau
La fel ca şi Le Chateau de Chenonceau este înconjurat de apă, ceea ce-i sporeşte farmecul şi atractivitatea. Preţul vizitării castelului: 8,50 euro.
Le Chateau de Villandry
Castelul în sine poate nu este foarte spectaculos, dar grădinile sunt de departe cele mai frumoase de pe valea Loarei. Mai ales dacă ajungeţi în zonă spre toamnă, când culorile frunzelor încep să se schimbe, trebuie neapărat să-l vedeţi, sau primăvara, atunci când explozia florală crează un cadru unic. Preţul vizitării castelului: 10 euro.
În privinţa preţurilor, trebuie să fac precizarea că în toate cazurile există tot felul de combinaţii, astfel încât preţul final poate fi ceva mai mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu