duminică, 12 ianuarie 2014

Oslo. Doar Oslo...

Norvegia este una dintre destinaţiile mele preferate, fiordurile exercitând o atracţie aparte asupra mea. Apoi aerul nivelul de civilizaţie, calitatea vieţii de zi cu zi, dar şi splendoarea peisajului oferit de fiorduri, acestea sunt numai câteva dintre argumentele mele. Dar în rândurile de faţă nu vă prezint fiordurile norvegiene, ci capitala acestei ţări scandinave - Oslo. Doar Oslo...
Oslo este un oraş care trebuie văzut cel puţin o dată în viaţă...
Cea mai importantă atracţie turistică din capitala norvegiană este aceea de a vă plimba la întâmplare pe străzile sale. Doar amestecându-vă printre localnici simţiţi cu adevărat pulsul vieţii de zi cu zi. Totuşi, sunt şi obiective turistice, în sensul propriu al cuvântului, care merită văzute - Castelul Akershus, Muzeul Ambarcaţiunilor Vikinge, Palatul Regal, sediul Primăriei, unde are loc decernarea premiilor Nobel, numeroase muzee, dar şi foarte multe parcuri. Dacă aveşi noroc şi de vreme frumoasă, mergeţi mult pe jos, mai ales că transportul în comun este destul de scump - un bilet cumpărat de la chioşc sau automat costă 30 coroane (3,80 euro), iar de la şofer 50 coroane (6,33 euro). Un abonament valabil pentru o zi costă 80 coroane (10,10 euro).
În continuarea vă prezint o serie de imagini realizate de prietenul meu care îmi tot furnizează fotografii reuşite de prin toate colţurile Europei.
În vestul oraşului se află Holmenkollen, o trambulină pentru sărituri cu schiurile (un sport foarte iubit în Norvegia), din vârful căreia se deschide o panoramă frumoasă asupra orsaşului şi a fiordului care dă numele capitalei. Tot aici se află un muzeu al skiului şi multe magazine cu suveniruri.
Norvegienii acordă o mare atenţie protecţiei mediului, astfel că în Oslo veţi vedea multe maşini electrice şi veţi întâlni la tot pasul "staţii" cu prize pentru încărcarea bateriilor acestora.
Avion direct
De ceva vreme, există curse directe între Bucureşti şi Oslo, operate de Wizz Air, în vara acestui an având următorul program: marţea şi sâmbăta, cu plecare la 17.20 de la Otopeni şi aterizarea la 19.25 la Oslo şi întoarcerea la 19.55 cu aterizarea pe Otopeni la 23.55.
De la aeroport în oraş
Cursele low-cost, aşa cum este şi cazul Wizz Air, operează la Oslo pe aeroportul Sandefjord Torp. Accesta se află la 118 km de Oslo şi aveţi două variante pentru a ajunge în capitală. Una ar fi trenul, pentru care trebuie să luaţi de la aeroport un autobuz gratuit până la gara Torp (4 minute), iar de aici unul din multe trenuri spre Oslo Central, iar călătoria dureazp o oră şi 40 minute. Cost: 245 coroane norvegien (31 euro). Dacă preferaţi varianta cu autobuzul Torpekspressen, călătoria durează o oră şi 45 de minute şi costă 240 coroane norvegiene (aproximativ 30 euro).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu