duminică, 26 ianuarie 2014

Seul - o nouă atracţie turistică pentru români

Am întâlnit în ultima vreme mai mulţi oameni fascinaţi de Coreea de Sus şi, mai ales, de Seul. Cei mai mulţi dintre aceştia urmăresc nişte seriale coreene, am înţeles, destul de la modă... Mi-au povestit de nişte peisaje urbane superbe în Seul, astfel că acest oraş tinde să devină o atracţie turistică pentru români. Şi pornind de la aceste realităţi, am început să mă documentez despre Seul...
Este de 600 de ani capitala Coreei, iar din 1948 capitala Coreei de Sud. Oraşul are o populaţie de aproximativ 10 milioane locuitori, în vreme ce întreaga zonă metropolitană are 24,5 milioane locuitori, fiind a doua din lume şi mai mare decât România!
Aici se află sediile principale ale unor companii importante - Samsung, LG, Hyundai - şi tot aici au avut loc Jocurile Olimpice din 1988 şi partide de la Cupa Mondială de fotbal din 2002.Se află în nord-vestul ţării şi este traversat de râul Han.
Capitala sud-coreeană poate fi vizitată în orice anotimp, vara temperaturile situându-se între 25 şi 30 grade, iar iarna între 0 şi 5 grade.
Din punct de vedere turistic, Seul este una dintre atracţiile majore din Asia. Aici sunt nu mai puţin de 4 locuri incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO: Palatul Changdeokgung, Fortăreaţa Hwaseong, Templul Jongmyo şi Mormintele Regale ale Dinastiei Joseon (40 de mormimte ale unor personalităţi ale dinastiei Joseon, aflate în 18 locaţii diferite din capitala sud-coreeană). De asemenea, Palatul Bongeunsa este centrul principal de turism Zen.
Palatul Changdeokgung se află în mijlocul unuia dintre cele mai mari parcuri din districtul Jongno-gu. A fost construit de dinastia Joseon şi reconstruit în mai multe rânduri de-a lungul anilor.
Fortăreaţa Hwaseong a fost construite între anii 1794 şi 1796, fiind o bijuterie arhitecturală cu o lungime de 5,74km.
Podul Banpo (podul-fântână), construit în anul 1982, a devenit principala atracţie a turiştilor de pretutindeni. De-o parte şi de alta a podului (1.140 metri lungime) construit deasupra râului Han au fost create 9.380 de orificii prin care ţâşnesc în fiecare minut câte 190 de tone de apă. Deasupra acestora au fost montate aproximativ 10.000 de beculeţe colorate diferit, astfel că turiştii au impresia că traversează un val de culoare. A intrat în Cartea Recordurilor ca fiind singurul pod cu cea mai lungă fântână şi cele mai multe becuri din lume.
Palatul Gyeongbokgung este cel mai renumit palat din Coreea de Sud, datând din secolul al XIV-lea. Găzduieşte Muzeul Etnografic şi Muzeul Naţional Coreean şi este un adevărat exemplu de arhitectură tradiţională.
Templul Jogyesa este situat în centru şi este printre cele mai renumite din Seul. Pagoda se ridică pe 7 niveluri, dar atenţia este atrasă de cei doi copaci masivi din cuurtea templului, despre care se spune că au o vechime de peste 500 de ani.
Palatul Deoksugung este renumit pentru străduţele pavate cu piatră, iar iaic puteşi vedea la prând ceremonia de schimbare a Gărzii.
Piaţa Namdaemun este foarte aproape de centru şi este cea mai mare din ţară, fiind peste 1.000 de magazine şi o mulţime de vânzători ambulanţi. Este extrem de aglomerat, o plimbare pe aici punându-vă răbdarea la grea încercare, dar este un loc potrivit pentru a achiziţiona suveniruri şi pentru a simţi pulsul metropolei.
Strada Garosu Gil este unul dintre locurile preferate ale turiştilor, fiind o arteră de aproximativ un kilometru, care se intersectează cu trei bulevarde centrale. Este decorată cu pomi de ginkgo aurii, iar multitudinea de magazine şi terase îi conferă un aer boem, apreciat de turişti, dar şi de fotografi.
Turnul TV - găzduieşte o galerie de artă digitală,  un observator şi o terasă panoramică, unde se află mai multe restaurante. Gardul care înconjoară terasa de pe acoperiş este acoperit de multe "lacăte ale iubirii", un obicei întâlnit în mai multe oraşe. Panorama de aici este spectaculoasă atât ziua, cât şi - sau mai ales - seara.
Grădina Zoologică - situată într-un cadru natural unic, această grădină găzduieşte o varietate foarte mare de... exponate: acvarii uriaşe, rezervaţii impresionante, totul într-o adevărată grădină botanică, în care parcă s-a făcut risipă de orhidee, dar din care nu lipsesc nici plantele carnivore.
Fus orar
Seul este cu 7 ore înaintea Bucureştiului pe harta orei pe Glob.
Cum se ajunge la Seul
Nu există zbor direct între Bucureşti şi Seul, astfel că este nevoie să faceţi o escală undeva, în funcţie de oferta găsită. Am făcut o simulare pentru o perioadă aleatorie, varianta cea mai bună fiind următoarea:
30 mai: Bucureşti 10.00 - 11.25 Londra 12.40 - 7,30 (31 mai) Seul (British Airways)
5 iunie: Seul 10.35 - 14.40 Londra 18.15 - 23.25 Bucureşti (British Airways)
Preţ: 647 euro/persoană
Viza
Nu este nevoie de viză, dar este nevoie de paşaport.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu