duminică, 19 ianuarie 2014

Vladikavkaz încă poartă amprenta sovietică şi povestea ostaticilor de la şcoala Beslan

Marea parte a materialelor publicate aici, cel puţin până acum, au fost din Europa occidentală... În rândurile de faţă vă propun să descoperim un oraş care încă poartă o puternică amprentă sovietică, dar şi o poveste tragică a ostaticilor de la şcoala din Beslan, o suburbie a acestui oraş.
Vladikavak se află în regiunea Osetia de Nord, la poalele munţilor Caucaz, cam la jumătatea distanţei între Marea Neagră şi Marea Caspică. Oraşul se află pe râul Terek şi la 1757 km de Moscova.
Un tramvai care seamănă cu ce era la noi prin anii '60-'70...
Râul Terek traversează oraşul
Un taxi marca "Lada"...
Clădirile administrative au o puternică amprentă a arhitecturii sovietice
Lenin încă este prezent pe frontispiciul unor clădiri
Memorialul Beslan
În urmă cu numai 10 ani, la începutul lunii septembrie a anului 2004, şcoala din Beslan, o suburbie a oraşului Vladikavkaz, a fost scena unui cumplit act terorist. O grupare procecenă a luat ostatici 1.100 persoane, din care 777 copii. În cele din urmă, după 3 zile cumplite, totul s-a încheiat cu moartea a 385 de oameni, dintre care 186 copii. Şcoala a fost lăsată aşa cum a rămas după acest atac terorist şi a fost tranformată într-un memorial, alături fiind cimitirul în care au fost îngropate victimele. Şi totul nu s-a întâmplat decât acum mai puţin de 10 ani! Este o poveste tristă, dar merită ştiută...
Cum se ajunge la Vladikavkaz
Este destul de dificil de ajuns la Vladikavkaz, din singurul motiv că singurele curse aeriene de aici sunt la Moscova. Varianta cea mai bună este de a alege să rămâneţi o zi şi la dus şi la întors în Moscova. Nu numai că veţi avea ocazia să vedeţi şi acest frumos oraş, dar drumul va fi astfel mai avantajos, mai ales că aveţi de schimbat şi aeroportul. De exemplu: vineri, 6 iunie, Aeroflot: Bucureşti 15.00 - 18.25 Moscova (Sheremetyevo), sâmbătă, 7 iunie, Siberia Airlines: Moscova (Domodedovo) 10.40 - 13.10 Vladikavkaz; zborul retur: vineri, 13 iunie, Siberia Airlines: 14.00 - 16.30 Moscova (Domodedovo), sâmbătă, 14 iunie, Aeroflot: Moscova (Sheremetyevo) 12.00 - 13.05 Bucureşti. Costul biletului pentru o persoană: 517 euro.

2 comentarii:

  1. Nodul este Moscova. Din ceea ce stiu eu nu exista cursa interna care sa nu aibe unul din capete Moscova. Poti lua trenul,curiozitatea este ca nu poti cumpara bilet fara buletin. Sau fara acte in cazul strainilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta am zis si eu, ca totul trece prin Moscova, ca doar asa sunt ei obisnuiti! In privinta trenului, stiu si eu ce sa zic, sunt totusi 1757 km, adiuca, probabil mai mult de o zi! oricum, multumesc pt detalii, foarte interesante! Nu stiam de faza cu biletele!

      Ștergere