sâmbătă, 1 februarie 2014

Abu Dhabi, un nume ca o chemare a nisipurilor

Dubai este perla coroanei dezvoltării, inclusiv din punct de vedere turistic, pentru oraşele din Peninsula Arabică. Dar mai sunt şi alte oraşe, care au crescut foarte mult în ultimii ani, oraşe exotice, mai puţin impuse pe piaţa turismului, unde chemarea nisipurilor - fie ele şi mişcătoare - este ca o "fata morgana" pentru orice turist. De la aceste considerente, de a descoperi şi alte oraşe din această zonă a Globului, în afara deja clasicului Dubai, am inclus pe lista ideilor de vacanţă pentru luna februarie Abu Dhabi.
Ceva mai exotic, mai puţin turistic decât Dubai, dar la fel de cald - şi la propriu şi la figurat - Abu Dhabi este ca o nestemată care îşi aşteaptă descoperitorii.
Este capitala statului federativ din care face parte şi Dubai, Emiratele Arabe Unite. Se află pe o insulă în forma literei "T", cu deschidere către Golful Persic.
Abu Dhabi este într-un plin proces de expansiune turistică şi de atragere a unui număr tot mai mare de vizitatori. Pentru asta se munceşte mult, se investeşte enorm şi se creează tot felul de proiecte, unele fantasmagorice, altele care chiar pot reprezenta un bun prilej pentru a le include în circuitul vostru turistic.
Marea Moschee Sheikh Zayed - este una dintre cele mai opulente şi interesante moschei din întreaga lume. Construcţia sa a început în anul 1996, a fost finalizată în 2007, iar în momentul de faţă are o capacitate de 41.000 de oameni şi poate fi vizitată zilnic. Intrarea pentru non-musulmani este limitată dimineaţa. Intrarea este gratuită. Se impun câteva cifre pentru a prezenta grandoarea acestei moschei: curtea interioară are 17.000 mp, moscheea are 4 minarete şi 82 de domuri de un alb impecabil, în interior sunt 7 candelabre, cel mai mare având 10 metri diametru şi 12 tone, precum şi un covor cu o suprafaţă de 5.700 mp şi care are aproximativ 36 de tone!
Palatul Emiratelor - este un alt loc unde opulenţa, bogăţia şi extravaganţa apar ca repere ale culturii arabe. Este unul dintre cele mai luxoase şi elegante hoteluri din lume, totul fiind acoperit cu aur. La fel ca în cazul Marei Moschei, cifrele sunt absolut impresionante... Câteva exemple: suprafaţa desfăşurată este de 1 milion de metri pătraţi, are propriul heliport, propriul port pentru yachturi, o parcare subterană pentru 2500 de maşini, un kilometru de plajă privată, iar cel mai mare apartament are 680 mp!
Manarat pe insula Saadiyat - este un centru cultural care va fi gata în 2020. Se află pe o insulă, unde va fi loc de promenadă, port pentru yachturi... o nebunie întreagă. Printre altele, aici se va afla un Muzeu Luvru, da, aţi citit bine, Luvru. A fost cumpărată de la originalul din Paris licenţa de folosire a numelui şi chiar va exista o,colaborare, în sensul că multe dintre tablourile şi operele de la Luvru din Paris vor fi închiriate pentru Luvrul din Abu Dhabi.
Parcul de distracţii Ferrari World - după ce v-am prezentat Muzeul Ferrari de la Maranello, din Italia, acum aveţi ocazia să vedeţi ceva unic în lume: un parc de distracţii sub egida aceluiaşi consacrat producător de automobile. Aici sunt 22 de atracţii, dar şi magazine şi zone de luat masa. Intrarea este 220 de dirhami. Poţi vedea la o scară uriaşă cum funcţionează motorul unui Ferrari, te poţi plimba în interiorul lui, poţi testa maşini, te poţi plimba printr-o machetă la scara mică a Italiei cu nişte maşinuţe pentru două persoane şi multe altele. Aici se află şi Formula Rossa, cel mai rapid montagne russe din lume, atingând viteze de 240 km/h.
Corniche - este o esplanadă splendidă, în care poţi admira fie marea, fie silueta clădirilor ultramoderne... Oricum, o încântare!
Autorităţile din Abu Dhabi au încercat să compenseze căldura specifică acestei zone geografice cu amenajarea mai multor spaţii verzi, unele de dimensiuni apreciabile. Khalifa Park, lângă Marea Moschee, este poate cel mai bun exemplu în acest sens, aici existând un muzeu, un tren care parcurge parcul, un acvariu, mai multe grădini tematice şi numeroase spaţii de distracţie, atât pentru cei mari, cât şi pentru cei mici.
O oprire obligatorie în cadrul unei vacanţe la Abu Dhabi este într-unul dintre numeroasele mall-uri de aici. Indiferent că veţi cumpăra ceva sau nu, experienţa în sine este de povestit...
Există şi varianta unor excursii în afara oraşului, una dintre cele mai pitoreşti fiind cea a unui safari în deşert. SUV-uri puternice vă vor plimba peste dunele de nisip, veţi admira apusului soarelui dintr-un loc strategic ales de organizatori, după care puteţi avea parte de o cină generoasă, cu muzică şi dans.
Bine de ştiut
În perioada Ramadanului, turiştii non-musulmani pot întâmpina o serie de dificultăţi. Sunt închise cam toate restuarantele, singurele deschise fiind cele ale marilor hoteluri, dar care au şi cele mai mari preţuri, şi veţi avea surpriza să descoperiţi că este interzis să mâncaţi sau să beţi, inclusiv apă, în public!
De asemenea, pentru a putea vizita Marea Moschee este nevoie să aveţi o ţinută decentă.
Cum se ajunge la Abu Dhabi
Cu avionul, dar şi aici există două variante: fie cu o escală la Abu Dhabi, fie direct la Dubai, iar de aici cu un autobuz United Express (se fac 90 de minute) la Abu Dhabi. O simulare pentru un zbor cu escală la Abu Dhabi arată astfel:
28 februarie, Bucureşti 16.20 - 16.50 Belgrad 23.10 - 7.25 (1 martie) Abu Dhabi
4 martie, Abu Dhabi 2.50 - 5.55 Belgrad 13.30 - 15.50 Bucureşti
Companie: Jat Airways; preţ 377 euro/persoană
În plus, aveţi posibilitatea ca la întoarcere, preţ de 4-5 ore să faceţi şi o plimbare prin Belgrad.
Hoteluri
În Abu Dhabi există toata gama de hoteluri, pentru toate buzunarele. Dacă vreţi o experienţă de cel mai în alt nivel, pentru perioada 1-3 martie, care corespunde simulării pentru varianta de zbor Bucureşti - Abu Dhabi, puteţi alege Jumeirah at Etihad Towers Hotel, 5 stele, unde o cameră pentru acest sejur costă 1.454 lei. Este o cameră King Deluxe, de 50 mp, cu ferestre din podea până în tavan, băi spectaculoase şi vederi panoramice superbe.
La polul opus, dacă alegeţi o călătorie cu buget redus, o cazare bună este La Residence, aflat la 500 metri de Abu Dhabi Mall, unde o cameră pentru aceeaşi perioadă costă 362 lei.
O variantă medie ar putea fi The Royal International Hotel, 4 stele, unde o cameră de 42mp costă pentru aceeaşi perioadă 636 lei.
Viza
Este  nevoie de un paşaport valabil 6 luni, iar viza turistică nu poate depăşi 30 de zile. Viza se poate obţine numai printr-un hotel sau printr-o agenţie de turism care operează în Emirate. Compania sau hotelul trebuie să plătească o sumă de bani pentru fiecare turist, care le vor fi returnate în momentul în care turistul părăseşte teritoriul Emiratelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu