duminică, 2 februarie 2014

Carnavalul de la Rio! Rio de Janeiro...

Pe meridianele globului au loc numeroase festivaluri şi carnavaluri, dar parcă atunci când ne referim la etalonul distracţiei maxime pentru un carnaval cel mai serios exemplu este cel al carnavalului de la Rio de Janeiro, din îndepărtata Brazilie. Şi pentru că pe 28 februarie începe o nouă ediţie a acestui celebru carnaval, la care v-am invitat în cadrul ideilor de vacanţă pentru luna februarie, în rândurile care urmează voi vorbi despre acest carnaval pe ritm de samba.
Şi doar despre acest carnaval, pentru că despre Rio de Janeiro şi despre Brazilia vom mai avea ocazia să mai vorbim...
Portughezii au fost primii care au adus ideea de carnaval la Rio de Janeiro, în jurul anului 1850, chiar dacă un fel de sărbătoare avea loc deja la Rio din anul 1823. Carnavalul de la Rio înseamnă, în primul rând, parade de stradă, muzică şi dans. Carnavalul de la Rio de Janeiro era ocazia pentru cei săraci de a se îmbrăca în prinţi sau prinţese. Până la începutul secolului al XX-lea, carnavalul de strada din Rio devine o "afacere" muzicală cu profunde influenţe europene, pe ritmuri de polka, mazurca, vals sau folk scoţian. Apoi, Carnavalul Rio de Janeiro se mută în centrul bogat al oraşului şi pe colinele şi terenul mlăştinos de lângă port, zonă cunoscută sub numele de Mica Africa (locul de naştere al sambei).
Carnavalul Rio de Janeiro a evoluat enorm faţă de cum era la momentul în care a fost "importat" din Europa, devenind unul dintre cele mai importante evenimente ale lumii. Ultima adăugire importantă, parada samba, a fost şi ea mutată într-o locaţie special amenajată, denumită Sambodrom.
Sigur, parada samba, atunci când fiecare şcoală de samba din Rio de Janeiro îşi prezintă programul cu care speră să câştige aprecierea publicului, este punctul central al carnavalului. Biletele pentru Sambadrom se epuizează rapid, deşi costă de la 76 de dolari la până peste 2.000 de dolari, în funcţie de locul ales şi ziua de carnaval.
De asemenea, au loc numeroase alte spectacole, astfel încât pe parcursul celor 5 zile ale carnavalului (28 februarie - 4 martie) nu veţi avea ocazia să vă plictisiţi, programul fiecărei seri terminându-se undeva la orele "mici" ale nopţii...
Şi câteva imagini fierbinţi de la Carnavalul de la Rio:
În concluzie, dacă aveţi ocazia să ajungeţi la Carnavalul de la Rio şi dacă apreciaţi acest gen de distracţie, veţi fi încântat de experienţa fiecărei clipe petrecute în Rio în timpul carnavalului!
Cum se ajunge la Rio
Avionul este singura soluţie optimă, existând mai multe companii europene importante care efectuează zboruri spre Rio. Dacă sunteţi cu ochii pe oferte, puteţi găsi chiar preţuri bune. La o simulare făcută, iată cea mai bună variantă găsită:
26 februarie: Bucureşti - 7.15 - 9.30 Paris 10.30 - 18.30 Rio de Janeiro (Air France)
6 martie: Rio de Janeiro 15.45 - 16.35 (TAM) Sao Paolo 20.10 - 11.50 Amsterdam 13.00 - 16.45 Bucureşti (KLM)
Cost: 664 euro/persoană
Variante de cazare la Rio
Dacă vreţi ceva mai elegant, puteţi opta pentru o cameră dublă la hotelul Brisa Barra, 5 stele, situat pe faleză - 7.702 lei/sejur de 8 nopţi în perioada 26 februarie - 6 martie.
O variantă pentru un sejur în aceeaşi perioadă, dar pentru un buget mai modest ar fi hotelul Ibiza Barra, 3 stele, unde pentru aceeaşi perioadă plătiţi 3.960 lei, cu micul dejun inclus.
În fine, varianta cea mai bună, după părerea mea, la un raport bun calitate - preţ ar fi hotelul Mirador Rio Copacabana, 4 stele, situat chiar pe celebra faleză Copacabana - 6.071 lei pentru un sejur în aceeaşi perioadă.
Diferenţa de fus orar
Diferenţa de fus orar între Bucureşti şi Rio de Janeiro este de 4 ore, astfel când la Bucureşti este ora 12.00, la Rio de Janeiro este ora 8.00.
Viza
Nu este nevoie de viză dacă vă aflaţi în Brazilia în scop turistic şi nu staţi mai mult de 90 de zile. În schimb, aveţi nevoie de un paşaport, care să fie valabil încă 6 luni de la data la care anunţaţi că părăsiţi teritoriul brazilian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu