vineri, 7 februarie 2014

Genova, oraşul-port unde se află cel mai mare cartier medieval din Europa

Unul dintre oraşele italiene cu o istorie impresionantă, Genova, este şi locul unde se află cel mai mare cartier medieval din Europa. Pornind de la această realitate, vă propun un scurt tur prin acest oraş - locul de plecare, dar şi de popas pentru multe nave de croazieră.
Fără a avea pretenţia unui tur complet, vă prezint câteva detalii care mie mi s-au părut interesante şi câteva locuri pe care nu le-aş rata dacă aş ajunge, fie şi numai pentru câteva ore, la Genova.
Inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO, cartierul medieval din Genova, centrul său vechi, nu numai că este cel mai mare din Europa, dar este şi locul unde regăsim numeroase palate, biserici şi clădiri cu o istorie impresionantă.
Parcurgerea străzilor înguste din centrul vechi al  oraşului se face pe jos, fiind o adevărată bucurie să descoperi după fiecare colţ o biserică sau un palat... Sunt foarte multe obiective, dar mă vei referi numai la câteva...
Biserica San Giovanni Pre
Situată în Piazza della Commenda, biserica este un complex de două biserici în stil romanic, poziționate una deasupra celeilalte. A fost fondat în 1180 de către Cavalerii de Malta. În antichitate, anexa clădirii a servit ca o pensiune pentru pelerinii care mergeau spre Ţara Sfântă. Aceasta este una dintre bisericile cele mai uimitoare ale oraşului, cu bolțile sale mari, ziduri din piatră neagră şi plafoane din lemn. Clopotnița în stil romanic este una dintre puţinele din această perioadă care au supravieţuit în Genova.
La Lanterna
Este farul vechi din Genova, simbol al orașului, care a fost ridicat în anul 1543. Turnul are o înălţime de 117 metri, iar priveliștea din vârful său este una dintre cele mai frumoase din oraş.
Palazzo San Giorgio
Chiar dacă este acum serios afectat, cel puţin din punct de vedere al imaginii, de o autostradă care trece prin imediata sa apropiere, a fost punctul de sprijin al activităţii comerciale şi maritime în Genova timp de secole. Edificiul a fost construit iniţial în 1260 ca Palazzo del Comune (primăria). În 1451, palatul a devenit sediul băncii Banco di S. Giorgio, una dintre cele mai puternice bănci din Europa, care a finanţat Republica Genova până în secolul al XVII-lea. Marco Polo închis în închisoarea din acest palazzo, a dictat "Il Milione" lui Rustichello da Pisa, colegul său de celulă, după victoria genovezilor în bătălia de la Meloria.
În Genova mai merită văzute alte două obiective -  portul cu faleza
şi acvariul, acesta din urmă fiind cel mai mare din Europa.
Structura sa este remarcabilă și seamănă cu o navă fiind construit alături de un dig în portul vechi (acvariul este la 15 minute de mers pe jos de Stazione Principe şi la aproximativ 10 minute de la Via Garibaldi). În interior, mai mult de 50 de ecrane acvatice recrează recife de corali din Marea Roșie, piscine din pădurile tropicale din bazinul Amazonului şi alte ecosisteme marine. Biletul de intrare costă 23 euro.
La Genova nu se ajunge foarte uşor. Nu există zboruri directe între Bucureşti şi Genova. În aceste condiţii aveţi două alternative: zbor cu escală, cel mai sigur la Roma, o variantă destul de scumpă; sau zbor direct la Milano şi de aici cu trenul sau autobuzul la Genova.

Un comentariu:

  1. Genova este de departe cel mai sofisticat oras din partea de nord a Italiei. Constructiile orasului sunt minunate, eloborate pretentios si adaptate unui relief restrictiv.
    Se ajunge usor cu trenul de la Milano intr-o ora si 20 min. cu un intercity. Biletul, dus-intors, costa 40eur dar merita.
    Este un oras foarte scump!

    RăspundețiȘtergere