joi, 6 februarie 2014

Invitaţie la Marsilia

În cadrul articolului cu idei de vacanţă pentru luna februarie, una dintre variantele prezentate este Marsilia, acolo unde pe 27 februarie are loc un concert susţinut de Andre Rieu.
Concertul are loc în sala Le Dome, o clădire spectaculoasă situată pe Avenue de Saint-Just.
Marsilia este un oraș spectaculos, iar dacă ajungeți aici pentru concert ar fi păcat să nu vă rezervați câteva zile pentru a descoperi oraşul. Iată câteva imagini care sper să vă deschidă apetitul să descoperiţi Marsilia:
Portul Vechi este inima oraşului, fiind înconjurat şi astăzi de forturi defensive spectaculoase. Este foarte aproape de port, iar o plimbare prin această zonă este o încântare, indiferent de oră sau de momentul din zi. Este locul preferat de promenadă nu numai al turiştilor, dar şi al localnicilor.
Basilica Notre Dame de la Garde domină portul şi oraşul, fiind amplasată pe cea mai înaltă colină din oraş. Biserica a devenit cunoscută ca fiind un centru de devotament religios al marinarilor. Intrarea teste gratuită şi merită să ajungeţi fie şi numai pentru a admira panorama oraşului, a portului, a ţărmului...
Place aux Huiles este cea mai mare zonă pietonală din oraş şi reprezintă un centru comercial major. Împânzită de mall-uri, cafenele, restaurante, cluburi şi baruri, Place aux Huiles este un mediu care facilitează familiarizarea cu atmosfera locală, pentru că aici sunt mulţi turişti, dar atmosfera este familiară şi te simţi marseillez.
Palais du Pharo a fost, de fapt, un cadou din partea locuitorilor oraşului pentru Napoleon al III-lea, care l-a dăruit, mai departe soţiei sale Eugénie de Montijo. Clădirea este un excelent exemplu de arhitectură de sfârşit de secol al XIX-lea, având un interior spectaculos, mobilat în stil vechi. Dar mai spectaculoasă este priveliştea de pe lângă grădinile sale. De aici se vede superb vechiul port şi celebrul Chateau d'If.
Şi pentru că am pomenit de Chateau d'If, din Marsilia aveţi posibilitatea de a face o scurtă plimbare cu un vaporaş spre una dintre multele insule din apropierea ţărmului. Sigur, Chateau d'If este una dintre cele mai cunoscute, iar dacă v-a plăcut Contele de Monte Cristo, cu siguranţă aceasta este insula pe care veţi dori s-o vizitaţi! Sunt mai multe companii care fac excursii cu vaporaşul spre insula unde se află Chateau d'If, dar şi spre alte insule din arhipelagul Frioul, preţul unei astfel de croaziere fiind de 15,20 euro.
Palatul Longchamp este situat în parcul cu acelaşi nume. Pe aleile acestui parc vă puteţi plimba în linişte, lucru destul de greu de găsit în Marsilia. Palatul, cu coloanele sale splendide, este unul dintre locurile care oferă o privelişte de vis asupra oraşului, iar cei care au avut bucuria de a ajunge aici spun că apusul de soare cel mai frumos de aici se vede!
O experienţă interesantă este piaţa de peşte. Trebuie să vă treziţi devreme, piaţa de peşte deschizându-se la prima oră. Spectacolul este interesant, merită văzut, iar dacă vă place peştele, atunci numai mirosul va va îndemna să cumpăraţi ceva... Apoi, pe străduţele din jurul portului, la una dintre numeroasele cafenele - să nu uităm că suntem în Franţa, unde cafeneaua este unul dintre locurile aproape sacre ale oricărui oraş - opriţi-vă pentru o cafea (că doar d-aia e cafenea!) şi savuraţi spectacolul agitaţiei matinale din port.
Dacă doriţi o plimbare inedită prin Marsilia, o  variantă excelentă este minitrenuleţul (Les Petits Trains), un fel de minicar de pe vremuri de pe Litoralul nostru, care vă va plimba pe la cele mai importante obiective ale Marsiliei. Are trei variante de circuite: circuit până la Notre Dame de la Garde (8 euro), Vieux Marseille (7 euro), Le Frioul (4 euro).
Cum se ajunge?
Cu avionul! Nu există curse directe între Bucureşti şi Marsilia, astfel că este nevoie de un zbor cu escală. Am făcut o simulare care să cuprindă şi data de 27, cea mai bună variantă găsită fiind:
24 februarie: Bucureşti 9.15 - 11.35 Paris 13.10 - 14.30 Marsilia
28 februarie: Marsilia 13.30 - 15.00 Paris 16.20 - 20.10 Bucureşti
Compania: Air France. Preţ: 208 euro/persoană, cu toate taxele incluse.
Aeroportul se află la 27 km de centrul oraşului şi de dis-de-dimineaţă până la miezul nopţii există curse de autobuze, la 20 de minute, care asigură această legătură pentru un tarif de 8,50 euro.
Mai există şi varianta unui zbor direct la Nisa, iar de aici cu autobuzul sau trenul la Marsilia.
Variante de cazare
Pentru aceeaşi perioadă de simulare (24-28 februarie), o cazare în Marsilia poate acoperi toate gusturile.
Dacă vă doriţi ceva deosebit, puteţi alege hotelul Sofitel, situat în zona portului, un hotel de 5 stele, unde o cameră dublă vă va costa 2.743 lei.
Varianta de low-cost este hotelul Ibis Budget, unde o cameră dublă costă 838 lei. Hotelul este situat la 300 metri de portul vechi.
O variatntă mai echilibrată poate fi hotelul Grand Tonic, 4 stele, situat chiar în portul vechi, aici o cameră dublă costând 1.280 lei.

2 comentarii:

 1. As dori sa merg in luna Mai a acestui an,in Marsilia...imi puteti spune la ce pret as pute sa-i ahizitionez.,in conditiile in care l-as achita acum?multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Banuiesc ca va referiti la biletul de avion... Nu stiu cate zile, cate persoane, daca preferati varianta prin Paris sau direct la Nisa...
   Va sugerez urmatoarele variante:
   Varianta prin Paris:
   16 mai: Bucureşti 12.50 - 15.00 Paris16.10 - 17.25 Marsilia
   21 mai: Marsilia 9.35 - 11.05 Paris 12.25 - 16-15 Bucuresti
   Air France, 209 euro/persoana
   Varianta prin Nisa:
   15 mai: Bucuresti 18.15 - 20.00 Nisa
   22 mai: Nisa 20.45 - 00.10 Bucursti
   Blue Air; 139 euro/persoana, plus taxa pt bagaje si, eventual, pt locuri preferentiale
   Tot varianta prin Nisa
   15 mai: Bucuresti 9.20 - 11.05 Nisa
   22 mai: Nisa 12.00 - 15.25 Bucuresti
   Tarom, pret 149 euro/persoana
   Sper sa va fi fost de folos...
   Daca doriti precizari suplimentare sau aveti alte date preferate, va rog sa ma contactati!

   Ștergere