miercuri, 12 februarie 2014

Jurnal de călătorie, Lisabona 2010 - ziua 4

Am decis ca această zi s-o dedicăm zonei Turnului Belem. Ne interesasem de cu seară ce autobuz ajunge în zona respectivă (nu mai ţin minte numărul său!), astfel cu după micul dejun, ne-am înfiinţat în staţia din Piaţa Marchizului de Pombal. Acolo scria că în 3 minute soseşte autobuzul nostru. Cu o precizie elveţiană, a sosit autobuzul. Am achitat cei 0,90 euro (contravaloarea unui bilet) şi am mers - destul de mult - până în zona respectivă.
Aici, primul reper care ne-a ieşit în cale a fost Monumentul Descoperitorilor, aşezat pe malul estuarului, care este dedicat tuturor celor care de-a lungul secolelor au contribuit la descoperirea de noi teritorii.
De pe malul estuarului Tejo se văd foarte frumos podul 25 Aprilie, Statui lui Iisus (de pe malul celălalt), Monumentul Descoperitorilor şi Turnul Belem.
Am admirat palmierii superbi şi ne-am fotografiat la umbra lor
Şi am ajuns la Turnul Belem
Pe bolovanii din apropierea Turnului Belem, pescari temerari îşi încercau norocul în apele estuarului
Apoi am urcat în Turnul Belem, după ce am achitat taxa de intrare de 5 euro. Vizita în interiorul acestui turn este o experienţă interesantă şi dincolo de ceea ce este de văzut în interior, priveliştea de la fiecare fereastră sau de pe tereasa superioară este extrem de spectaculoasă.
La un moment dat, ne-am bucurat de trecerea prin dreptul turnului a unui vapor de croazieră. Şi pentru un moment am visat că la un moment dat vom fi şi noi pe un astfel de vas...
De la turnul Belem am traversat drumul spre staţiunile de pe malul Atlanticului şi calea ferată spre Mănăstirea Jeronimos.
De pe pasarelă am făcut o  fotografie a părţii superioare a Turnului Belem.
În faţa Mănăstirii Jeronimos se află un părculeţ frumpos, cu fântâni arteziene, o adevărată feerie.
De aproape, Mănăstirea Jeronimos este copleşitoare...
Ne-am aşezat la o coadă nu prea mare şi am intrat în biserică, numai în zonna care se vizitează gratuit.
Imediat după intrare, pe partea stângă se află locul de odihnă veşnică al lui Vasco da Gama. Aici se afla un schit, unde Vasco da Gama şi echipajul său şi-au petrecut noaptea dinaintea plecării spre India. De altfel, mănăstirea a fost construită tocmai pentru a marca această expediţie şi pentru a mulţumi divinităţii pentru succesul călătoriei.
Destul de austeră, dar impresionantă, biserica Mănăstirii Jeronimos este un loc pe care trebuie să-l vedeţi dacă ajungeţi la Lisabona.
Am ieşit dintre zidurile răcoroase ale bisericii şi afară ne aştepta o trăsură cu un ccal superb...
În locul unei plimbări cu trăsura, am preferat să ne urcăm în tren spre staţiunile de pe malul Atlanticului - Estoril şi Cascais. Şi uite aşa am ajuns la ţărmul Atlanticului...
Ne-am plimbat de-a lungul ţărmului, pe faleză... Tot aici se află numeroase magazine şi restaurante, la unul dintre acestea mâncând câte un peşte. Şi nu orice fel de peşte, ci cod, numit în portugheză "bacalhau", despre care se spune că în Portugalia poate fi gătit în 365 de moduri! Oricum a fost delicios...
Am coborât pe plajă, admirând apele Atlanticului şi când se învolburau în câte un val mai "supărat"...
... şi când valurile sale erau line ca ale unui lac liniştit...
O plajă superbă... Oare de ce plajele de la noi nu sunt la fel de curate?!
În Cascais am întâlnit un decor absolut magnific
În Estoril am trecut pe lângă celebrul casinou
Ne-am suit în tren şi ne-am întors la Lisabona. Am trecut din nou prin zona turnului Belem, de unde ne urcasem în tren, fotografiind superbul pod care este realizat după modelul celebrului "Golden Gate" din San Francisco.
Restul zilei l-am petrecut în zona centrului turistic şi în parcul Eduardo al VII-lea, de lângă hotel, bucurându-ne de fiecare clipă...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu