sâmbătă, 8 februarie 2014

O excursie de o zi din Viena: Mayerling şi Seegrotte

V-am relatat mai multe variante de excursii de o zi din Viena. Da, ştiu că este destul de greu să te înduri să ieşi din Viena, dar dacă aveţi ocazia unui sejur mai lung, atunci o zi în afara capitalei austriece va fi un lucru deosebit, o amintire memorabilă. În rândurile de faţă va propun o excursie la sud de capitală - la Mayerling şi Seegrotte. Sunt mai multe obiective de văzut în această zonă, astfel că dacă nu aveţi maşina personală sau una închiriată, o variantă la îndemână este o agenţie de turism din Viena, care organizează astfel de excursii. Varianta propusă de mine costă 49 euro/persoană, durează numai 4 ore şi veţi avea la dispoziţie un ghid vorbitor de limba engleză. Dacă mergeţi cu maşina, veţi avea şansa de a lungi acest traseu la o zi întreagă şi nu veţi regreta nici un minut petrecut în afara Vienei pe acest traseu!
Din Viena se iese prin sud, se traversează pădurile din aceste zone, apoi se trece prin Baden şi se ajunge la Mayerling. 
Aici se vizitează Castelul, fost castel de vânătoare transformat în mănăstire. Povestea sa este extrem de incitantă:
în noaptea de 30 ianuarie 1886, în castel a murit moștenitorul tronului Habsburg, Prințul Rudolf al Austriei, în împrejurări misterioase. Cauza morții lui a rămas până în prezent neclaraficată, documentele existente în castel fiind distruse, iar cei prezenți au fost obligați să păstreze tăcerea. Există numai o teorie nefundamentată că prințul ar fi murit în urma unui duel american. O altă ipoteză presupune că prințul era depresiv și că, înainte de a se sinucide cu pistolul, și-a omorât iubita, baronesa Maria von Vetsera, care avea 17 ani. Tatăl prințului, împăratul Franz Joseph al Austriei a decis ca în acel an castelul să fie reclădit, dormitorul prințului fiind dărâmat, iar în locul lui a fost clădită o biserică, al cărui altar se află pe locul patului în care a murit prințul. Castelul a fost transformat într-o mănăstire care a fost cedată Ordinului carmelit. Împotiva ultimei dorințe a prințului moștenitor, de a fi înmormântat cu iubita sa, el va fi înmormântat în cimitirul din Viena unde era cripta familiei imperiale. E o poveste interesantă, la care trebuie să vă gândiţi parcurgând aleile sale în drum spre biserică.
Excursia continuă cu vizitarea mănăstirii Heiligenkreuz. 
Mănăstirea a fost fondată în anul 1133, iar în afara bisericii se pot vizita mormintele familiei Babenberg. Mănăstirea se vizitează gratuit, tururile având loc la orele 10, 11, 14, 15 şi 16 (luni - sâmbătă), 11, 14, 15, 16 (duminica).
Înainte de revenirea la Viena, excursia mai propune o oprire la Seegrotte, pentru o plimbare cu barca pe cel mai mare lac subteran din Europa. 
Lacul se află în localitatea Hinterbruhl şi este deschis tot timpul anului, putându-se vizita după următorul program: între orele 9-17, în fiecare zi, de luni până duminică, în perioada 1 aprilie - 31 octombrie; între roele 9-12 şi 13-15 (luni - vineri) şi 9-15.30 (sâmbătă, duminică), în perioada 1 noiembrie - 31 martie. Durata maximă de aşteptare până la un tur nou pe lacul subteran este de 20 minute, iar un bilet costă 9 euro. Aici era o mină de ipsos, o explozie accidentală producând la inundarea unei mari părţi a minei şi transformând-o astfel în cel mai mare lac subteran din Europa. La suprafaţa apei se ajunge printr-un tunel de aproximativ 500 metri. Apa este perfect transparentă, extrem de curată, putându-se vedea depunerile de ipsos de pe fondul lacului, iar câteva lumini bine plasate sporesc frumuseţea naturală a locului. În anul 1980 aici s-au filmat secvenţe din filmul "Cei trei muşchetari", fiind lăsată aici o barcă, aceasta făcând parte din recuzita filmului. Când veţi coborî din barcă, ghidul îşi va da jos chipiul, iar dacă veţi pune câteva monezi în el vă va mulţumi. 
La ieşirea la suprafaţă, la fel ca în toate marile locuri care se respectă, aveţi un magazin de suveniruri şi un fast-food.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu