sâmbătă, 8 februarie 2014

Sankt Petersburg - o poveste de iarnă...

Printre ideile de vacanţă pentru luna februarie vă propuneam şi prezenţa la Sankt Petersburg, acolo unde pe 25 februarie are loc meciul de fotbal Zenit St. Petersburg - Borussia Dortmund, din optimile Champions League. Este un meci care merită în sine deplasarea până la fosta capitală a Imperiului Ţarist, dar şi un bun prilej pentru a vedea - măcar în câteva zile - acest frumos oraş.
La vărsarea râului Neva în Marea Baltică, la capătul Golfului Finic se află Sankt Petersburg, un oraş fondat în anul 1703. Între 1713 - 1728 şi 1732 - 1918, aici a fost capitala Imperiului Ţarist, oraşul purtând denumirea Petrograd. Ulterior, a devenit Leningrad...
Dincolo de toate aceste date, Sankt Petersburg are cel mai cosmopolit aer din întreaga Rusie, aici aflându-se numeroase palate, care s-au păstrat şi în perioada cea mai neagră a URSS, nu cum s-a întâmplat pe la noi... De asemenea, s-au păstrat numeroase biserici, superba piaţă a palatului, arcul de triumf...
Sigur, nu aveţi cum să rataţi Muzeul Ermitaj,
Palatul de Iarnă, Piaţa palatului,
o plimbare pe malurile Nevei, Catedrala Kazan (copiată după celebra basilica San Pietro de la Vatican)
şi mai sunt alte numeroase obiective ce ar merita timp.
Palatul Peterhof, situat la marginea oraşului, aproape de malul Mării Baltice, este un alt punct de maximă atractivitate turistică. Fântânile sunt un adevărat spectacol (doar pe timp de vară),
iar ceva mai încolo, Palatul în stil baroc al Caterinei a II-a rivalizează cu Versailles-ul. Nu numai palatul în sine, dar şi grădinile absolut superbe şi lacul, întregesc o imagine de basm. La Palatul Pterehof aveţi mai multe variante de a ajunge din centrul Sankt Petersburgului, dar cea mai spectaculoasă este cu o şalupă rapidă. Din păcate, iarna e imposibil... Experienţa este fabuloasă, iar palatul şi grădinile sale văzute dinspre apă nu egalează nimic altceva în întregul oraş.
Sankt Petersburg are o atmosferă aparte: cu numeroasele sale clădiri istorice, cu multe catedrale, cu Neva, cu multe "canale",
unii chiar denumind oraşul ca o "Veneţie a Nordului", toate acestea vă vor face să vă îndrăgostiţi de Sankt Petersburg. Iarna, multe dintre canalele sale sunt îngheţate devenind patinoare ad-hoc.
Fortăreaţa "Petru şi Pavel" are în centrul său biserica, bogat ornamentată, în interiorul căreia se află mormintele lui Petru cel Mare, Caterinei I (soţia sa), al nepotului Petru al III-lea şi al soţiei sale, Caterina a II-a (cea Mare). Este o părticică de istorie, emoţionantă, ca orice biserică şi ca orice alt loc de acest gen...
Catedrala St. Isaac are una dintre cele mai mari cupole din lume, iar priveliştea din vârful ei este admirabilă, întinzându-se până la mare depărtare, în funcţie şi de norocul... meteorologic pe care îl aveţi!
De asemenea, pe Neva este ancorat crucişătorul Aurora, locul declanşării revoluţiei bolşevice din 1917.
Este şi el o parte din istorie, chiar dacă pentru unii mai tristă, dar numeroşi turişti, mai ales dintre cei care n-au avut de-a face cu "bucuria" comunismului, se înghesuie să vadă... vaporul.
Pentru cei care vor avea răbdarea să întârzie la ore mici ale nopţii pe străzi, vor descoperi că 9 dintre podurile peste Neva se ridică noaptea, după ora 1, pentru a permite vaselor să treacă. Este un spectacol în sine...
Dacă veţi alege să vă plimbaţi prin Sankt Petersburg cu metroul, trebuie să ştiţi că acesta este foarte adânc, iar fiecare staţie în sine este o adevărată operă de artă, frumos decorate cu picturi, statui, fresce, adevărate capodopere de arhitectură urbană.
Să nu uităm că totuşi am venit la Sankt Petersburg pentru un meci de fotbal. Stadionul "Petrovskiy", unde au loc meciurile echipei Zenit, se află pe insula Petrovskiy, fiind înconjurat de apele braţului Malaya Neva. Este foarte aproape de centru şi este deservit de o staţie de metrou.
Un bilet la meciul Zenit St. Petersburg - Borussia Dortmund costă - la achiziţia de pe site-ul clubului rus - între 2.000 şi 5.100 ruble ruseşti. Cursul este cam de 40 ruble pentru un euro, astfel că preţul biletelor este între 50 şi 127 euro.
Cum se ajunge aici?
Avionul este cea mai bună soluţie, iar pentru un mini-sejur de câteva zile, care să cuprindă şi data de 25 februarie, când are loc meciul, cea mai bună soluţie găsită la o primă simulare ar fi următoarea:
24 februarie: Bucureşti 7.15 - 9.30 Paris 10.20 - 16.35 Sankt Petersburg
27 februarie: Sankt Petersburg 17.30 - 18.00 Paris 19.00 - 22.50 Bucureşti
Companie: Air France. Preţ: 220 euro/persoană, cu toate taxele incluse. De la aeroport în oraş varianta cea mai uzitată este autobuzul 13, dar şi taxiul este o soluţie bună.
Variante de cazare
O variantă foarte bună ar fi hotelul Courtyard by Marriott St. Petersburg Vasilievski, 4 stele.
Se află exact în dreptul stadionului, peste Malaya Neva, iar preţul unei camere duble deluxe, cu po suprafaţă de 28 mp, pentru aceeaşi perioadă este de 1.151 lei.
Viza
Pentru obţinerea vizei turistice pentru Rusia este nevoie să aveţi o invitaţie. În general, acestea se trimit de către hotelurile la care aveţi făcută rezervarea, contra unei taxe între 19 şi 30 euro, sau se poate ocupa agenţia de turism din România prin care achiziţionaţi excursia, tariful fiind cam acelaşi. Apoi, trebuie să transmiteţi Ambasadei Rusiei de la Bucureşti paşaportul (valabil minimum 6 luni), vaucherul de cazare, biletul de avion, invitaţia, asigurarea medicală, formularul de viză completat şi semnat, o fotografie tip paşaport şi să achitaţi taxa de viză în valoare de 35 euro, plătibilă în dolari americani, atenţie cu bancnote tipărite după 1996. Mai multe detalii despre obţinerea vizei turistice pentru Rusia, aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu