vineri, 18 aprilie 2014

Geneva, fineţea turismului...

De când mă ştiu mi-am dorit să văd Elveţia. Când cineva m-a întrebat odată ce ţară aş vrea să fiu, am răspuns fără ezitare Elveţia, pentru că nu m-aş implica în nici un război, pentru gradul de civilizaţie impecabil, pentru fineţea ciocolatei, pentru că ador ceasurile, pentru multitudinea de oportunităţi turistice şi, nu în ultimul rând, pentru că astfel toţi şi-ar aduce banii la mine. Sunt doar câteva dintre motivele care m-au determinat să includ Geneva pe lista ideilor de vacanţă pentru luna aprilie.
Geneva este o destinaţie care merită savurată, unde este cel mai indicat să nu alergi de la un obiectiv la altul, unde să-ţi tihnească o plimbare liniştită pe malul lacului. Cu siguranţă, te poţi îndrăgosti iremediabil de acest oraş, care chiar dacă este destul de scump, are un nivel de trai care îl situează mereu în orice top privind calitatea vieţii.
Palatul Naţiunilor este unul dintre cele mai reprezentative locuri din Geneva şi locul în care efectiv s-a scris istorie. Aici au loc numeroase congrese internaţionale, întâlniri politice de mare însemnătate, iar palatul propriu-zis este mai mare decât palatul Versailles. Palatul Naţiunilor se poate vizita Tichetul costă 12 franci elveţieni), traseul ajungând inclusiv în celebra sală unde au loc reuniunile ONU.
Un loc copleşitor, în care realmente simţi cum pulsează istoria. De asemenea, aleea unde sunt arborate toate steagurile ţărilor membru ONU reprezintă un alt loc foarte... fotografiat.
Grădina Botanică se află între parcul care adăposteşte Palatul Naţiunilor şi malul lacului Leman, adăpostind peste 16.000 de specii de plante, unele exotice, uneori având surpriza să găsiţi şi păsări exotice prin tot felul de copaci. Este un mare parc în care te poţi relaxa, plimba şi încărca bateriile pentru mult timp, iar intrarea este liberă.
Muzeul Crucii Roşii şi Semilunii Roşii găzduieşte unele dintre cele mai emoţionante exponate din oraş. Se află în apropiere de Palatul Naţiunilor şi este dedicat compasiunii umane şi suferinţei, punând în evidenţă unele dintre cele mai mari tragedii din istoria umanităţii. Biletul costă 15 franci elveţieni.
Lacul Leman este cel mai mare lac de apă dulce din Europa şi locul care oferă cea mai frumoasă privelişte asupra Genevei. Se fac numeroase tururi fie doar pentru panorama asupra oraşului, fie spre multe localităţi de pe malurile lacului - Nyon, Montreaux, dar şi sătucul francez Yvoire.
Cheiul Mont-Blanc este promenada de pe malul nordic al lacului, priveliştea asupra Alpilor fiind greu de descris.
Monumentul Brunswick îl comemorează pe ducele Karl al II-lea de Brunswick, care a lăsat moştenire oraşului întreaga sa avere.
Cheiul a fost amenajat după 1898, când Sissi a fost ucisă de un anarhist italian, în faţa Hotelului de la Paix. Există şi monument care marchează locul celebrei tragedii, o tăbliţă amintind că aici a fost asasinată pe 10 septembrie 1989 una dintre cele mai iubite împărătese ale acelor vremuri. În apropiere se află şi o lucrare de artă modernă, reprezentând-o pe graţioasa suverană.
Podul Mont Blanc este locul care oferă cea mai frumoasă panoramă asupra lacului Leman şi a fântânii celebre din mijlocul lacului. Acest pod are o particularitate unică, după părerea mea, în lume: se unduieşte sub paşii trecătorilor dar şi sub roţile maşinilor.
Catedrala Saint Pierre datează din secolele al XII-lea şi al XIII-lea, fiind cea mai frumoasă biserică din Geneva.
Turnul nordic al catedralei se vizitează (pentru o taxă de 4 franci elveţieni),
oferind o superbă privelişte asupra oraşului pentru cei care se încumetă să urce cele 157 de trepte.
Muzeul Ceasurilor este găzduit de vila Bryn Bella, construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea, aflându-se într-un mic, dar superb parc din centrul oraşului. Are peste o mie de exponate, unele de mare valoare. Intrarea costă 4,50 franci elveţieni.
Un alt muzeu al ceasurilor, de această dată destinat exclusiv mărcii Patek Philippe se află în zona centrală şi poate fi vizitat pentru 10 franci elveţieni.
Grădina Engleză este cel mai mare şi cel mai frumos parc din Geneva, aflându-se pe malul sudic al lacului. Este locul neoficial de întâlnire pentru prânz al multor localnici, astfel că o vizită aici la ora prânzului poate fi o experienţă interesantă. De asemenea, este locul unor frumoase panorame ale lacului Leman.
Ceasul Floral se află la marginea Grădinii Engleze şi este un simbol al industriei de ceasuri, dar şi un reper de peisagistică urbană. Ceasul este compus din opt cercuri concentrice, culorile şi plantele variind în funcţie de anotimp. Este unul dintre puţinele obiective din Geneva care se poate vizita gratuit şi poate este bine de ştiut că secundarul ceasului este cel mai mare din lume, măsurând peste 2,5 metri lungime.
Jet d'Eau este celebra fântână de pe suprafaţa lacului Leman, un adevărat simbol al Genevei. Fântâna a fost proiectată în anul 1886 ca o necesitate, fiind un mod de reducere a presiunii sistemului de apă al oraşului. A devenit un punct de atracţie, fiind apoi reamenajată şi transformată în simbolul Genevei. Apa ţâşneşte la nu mai puţin de 140 metri înălţime.
Insula Rousseau se află cam la jumătatea podului Mont Blanc şi este un loc preferat al localnicilor, dar şi o curiozitate a turiştilor. Aici se află o statuie a celebrului filosof francez, dar şi o mică rezervaţie de păsări.
O vacanţă în Geneva fără o plimbare cu vaporaşul pe lacul Leman nu este împlinită.
Iar dacă tot este să vă aventuraţi pe lac, merită să alocaţi o zi întreagă pentru a vedea orăşele fabuloase - Yvoire (aflat, de fapt, în Franţa), Nyon, Montreaux, Versoix, Evian sau chiar Laussane. Iar în plimbările prin oraş, încercaţi experienţa unei plimbări la ora amurgului pe promenadele lacului. Priveliştile sunt unice! Şi să nu vă faceţi probleme dacă vă prinde o oră mai târzie pe stradă, Geneva fiind unul dintre cele mai sigure oraşe, mulţi spunând că este mai probabil să vă pierdeţi geanta decât să vă fie furată!
În Geneva se organizează mai multe tururi, cele considerate a fi mai reprezentative sunt: tur de oraş, cu trenuleţul, perioada mai-octombrie, cu plecări la orele 10.30 şi 13.30, durata 2 ore, preţurile fiind cuprinse între 36 şi 45 franci elveţieni; tur de oraş şi plimbare cu vaporaşul, cu trenuleţul şi vaporaşul, perioada mai-octombrie, cu plecare la ora 13.30, durata 3ore, preţ - între 38,50 şi 65 franci elveţieni; Yvoire, perioada mai-setembrie, zilnic, plecări la orele 11.00, 13.00 şi 15.00, în aprilie şi octombrie, numai sâmbăta şi duminică, plecări la aceleaşi ore, durata 3 ore şi 45 minute, preţ - între 39,20 şi 49 euro.
Cum se ajunge la Geneva?
Există două companii care operează zboruri directe între Bucureşti şi Geneva, Tarom şi Wizz Air. Teoretic, acesta din urmă are preţuri mai bune, dar dacă achiziţionaţi din timp biletul, s-ar putea să aveţi surpriza să fie mai ieftin cu Taromul. Pentru sfârşitul acestei luni, am făcut o simulare pe un motor specializat de căutare, una dintre cele mai bune variante fiind:
20 aprilie: Bucureşti 6.25 - 8.05 Geneva
27 aprilie: Geneva 8.40 - 12.10 Bucureşti
Companie: Wizz Air. Preţ: 140 euuro, fără taxe pentru bagaj de cală.
De la aeroport, sunt trenuri destul de dese către gara centrală, aflată în zona centrală a Genevei. O călătorie durează 6 minute. Când ajungeţi în zona de preluare a bagajelor, uitaţi-vă după un automat care distribuie bilete de călătorie pentru transportul public gratuit şi care sunt valabile 80 de minute.
Variante de cazare
Un lucru de care nu am mai auzit în altă parte: cazarea la orice hotel vă oferă dreptul de a primi un card care vă asigură accesul gratuit la mijloacele de transport în comun pe întreaga durată a sejurului!
Hotel Longemalle, 3 stele, situat aproape de Grădina Engleză, preţ: 9.029 lei/camera dublă, cu mic dejun/7 nopţi (20-27 aprilie)
N'vY Hotel, 4 stele, situat aproape de malul lacului, spre parcul unde se află Palatul Naţiunilor, preţ: 6.648 lei
Hotel Rotary Geneva - McGallery Colection, 4 stele, situat ultracentral, la doi paşi de podul Mont Blanc, preţ: 8.249 lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu