sâmbătă, 19 aprilie 2014

O excursie de o zi din Bruxelles: Tournai

La 85 km sud-vest de Bruxelles, la numai câţiva kilometri de graniţa cu Franţa, se afă o localitate cochetă - Tournai, pe care v-o propun ca destinaţie pentru o excursie de o zi din capitala Belgiei.
O variantă confortabilă pentru plecare este la ora 9.07 din gara Bruxelles Midi, trenul ajungând la 10.07 la Tournai. Biletul dus-întors costă 25,60 euro/persoană.
Catedrala, inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO, este punctul central şi cel mai important obiectiv turistic din acest orăşel. Construită în secolul al XII-lea, catedrala are 5 turle, cu o înălţime de 83 metri fiecare.
În interior sunt picturi vechi de peste 700 de ani, altele semnate de Rubens sau Jordaens, dar şi un amvon şi un vitraliu în formă de trandafir.
În patrimoniul catedralei se mai află o raclă de aur, sculptată în anul 1205 de Nicholas de Verdun, tapiţerii din secolul al XV-lea, o cruce bizantină din secolul al X-lea sau o statuie de fildeş din secolului al XIV-lea, întruchipând-o pe Fecioara Maria. În apropiere se află şi Clopotniţa, cea mai veche din Belgia şi din Europa de Nord, construcţia ei începând în anul 1188. Înaltă de 72 metri, cu 256 trepte, clopotniţa este astăzi un apreciat punct de observaţie a panoramei oraşului.
Aşezarea acestui oraş pe râul Scheldt îi oferă turistului posibilitatea unei plimbări pe malurile acestui râu, de acolo de unde oraşul capătă alte nuanţe, alte unghiuri, alte perspective. În această plimbare, merită să zăboviţi ceva mai mult la Pont des Trous, unul dintre cele mai interesante poduri peste râul Scheldt, care a fost în centrul unei lupte importante din Războiul de 100 de ani.
De asemenea, în oraş sunt numeroase biserici, unele foarte frumoase, dar şi piaţa principală (Grande Place), podul Scheldt, porţile Oraşului vechi şi multe muzee. Castelul Beloeil
şi cele mai vechi case particulare din Europa, datând din anii 1175-1200, situate pe strada Barre St. Brice,
sunt alte câteva obiective care merită atenţia dacă ajungeţi până aici.
Pentru întoarcere, o variantă foarte bună este trenul care pleacă din Tournai la ora 18.21, ajungând la ora 19.29 în aceeaşi gară din capitala Belgiei, de unde aţi plecat dimineaţă.

Un comentariu:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere