sâmbătă, 26 aprilie 2014

Sri Lanka - o bijuterie într-un ocean...

Sri Lanka este o insulă din Oceanul Indian, situată aproape de capătul pensinulei ocupată de India. În ultima vreme am observat o intensificare a oportunităţilor turistice pentru această destinaţie, am văzut la câţiva prieteni care au fost acolo imagini superbe, astfel că am inclus Sri Lanka pe lista cu idei de vacanţă pentru luna aprilie.
Sri Lanka nu este numai o insulă, ci o adevărată bijuterie, o bijuterie într-un ocean...
Dincolo de frumuseţea micuţei capitala Colombo,
dar şi de exclusivistele resorturi, care îţi oferă tot ce ai nevoie, în Sri Lanka sunt numeroase oportunităţi de a descoperi o istorie şi o cultură remarcabile.
Anuradhapura este o fostă capitală, unde se regăsesc templele budiste Thuparamaya (cel mai vechi din Sri Lanka) şi Ruwanweli (secolul al II-lea î.H.).
Polonnaruwa este al doilea oraş ca mărime al insulei şi el fostă capitală. Aici se află templul Lankatilaka, din secolul al XII-lea.
Sigiriya este o fostă reşedinţă regală din secolul al V-lea, considerată a opta minune a lumii antice.
Kandy este tot o fostă capitală, aici remarcându-se templul Dalada Maligawa, unde se păstrează, conform tradiţiei, un dinte al lui Buddha. De asemenea, este locul unor impresionante şi fastuoase procesiuni religioase, care au loc în mijlocul verii. Tot aici există o superbă grădină botanică regală,
dar şi un lac în jurul căruia peisajele sunt spectaculoase.
Vârful Sri Pada are o caracteristică nemaiîntâlnită - urme uriaşe de paşi, atribuite lui Adam (de musulmani), Buddha (de budişti), Shiva (de hinduşi), Sfântul Toma (de creştini). Templul ridicat aici este vizitat anual de peste 500.000 pelerini.
În Sri Lanka se găseşte câte ceva de făcut pentru fiecare. Puteţi admira o frumoasă statuie a lui Buddha la Akuvana,
casacada Gampola,
numeroase temple,
un orfelinat de elefanţi,
la tot pasul veţi întâlni maimuţe prietenoase, dar şi... hoţomane.
În Sri Lanka aveţi posibilitatea unei cine romantice pe malul oceanului
sau doar să priviţi oceanul în culorile de foc ale apusului.
Sunt multe alte lucruri de făcut în Sri Lanka... Indiferent dacă veţi dori doar să staţi la plajă sau să leneviţi sub palmierii superbi (diferiţi de ceea ce suntem noi mai obişnuiţi prin Grecia sau Turcia) sau să descoperiţi locuri pline de istorie sau încărcate de spiritualitate, atunci Sri Lanka este bijuteria de care vă veţi îndrăgosti.
Cum se ajunge?
Sunt mai multe variante de zbor, iar o variantă bună - mai ales din punct de vedere al preţului - pentru acest sfârşit de lună ar fi următoarea:
29 aprilie: Bucureşti 19.20 - 20.30 (Alitalia) Roma 21.45 - 5.35 (30 aprilie) Abu Dhabi 13.55 - 20.00 Colombo (Etihad Airways)
6 mai: Colombo 21.00 - 23.55 Abu Dhabi 2.30 (7 mai) - 7.00 Berlin 9.45 - 12.55 Bucureşti (Etihad Airways)
Preţ: 694 euro/persoană, cu toate taxele incluse.
De la aeroport, cea mai bună modalitate de a ajunge în oraş este cu trenul, un bilet costând 500LKR (aproximativ 5 dolari). Trenuurile circulă destul de frecvent şi sunt corelate cu zborul avioanelor.
Variante de cazare
Sunt multiple posibilităţi de cazare, de la resorturi exclusiviste, la hoteluri în oraşe mai mari sau mai mici. Iată câteva variante:
Galle Face Hotel Colombo, 4 stele, în stil colonial, cu vederi uimitoare la Oceanul Indian, preţ: 2.489 lei/camera dublă/6 nopţi (30 aprilie - 6 mai)
Cinnamon Grand Colombo, 5 stele, situat în centrul oraşului, preţ: 2.768 lei
Rockwell Colombo, 4 stele, foarte modern, cu mic dejun inclus, preţ: 1.449 lei
Viza şi fus orar
Este nevoie de paşaport şi viză, aceasta din urmă putând fi obţinută online sau la intrarea în ţară. Din punct de vedere al fusului orar este o diferenţă de trei ore între România şi Sri Lanka. Astfel, când la Bucureşti este ora 12.00, la Colombo este ora 15.00.

Un comentariu:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere