joi, 8 mai 2014

Descoperind Scoţia, plecând de la un meci de fotbal...

În materialul cu idei de vacanţă pentru luna mai vă prezentam mai multe meciuri de fotbal şi alte competiţii sportive care se pot constitui oricând în excelente prilejuri pentru a descoperi o ţară, un oraş sau locuri noi. În rândurile de faţă voi vorbi despre descoperirea unei părţi din superba Scoţie, plecând de la un meci de fotbal, Scoţia - Olanda, programat pe 28 mai, în preliminariile Campionatului European de Tineret, în localitatea Paisley.

Paisley face parte din metropola Glasgow, de care o despart numai 11 km. Este un superb oraş, cu un pronunţat caracter scoţian, chiar dacă păstrează aerul britanic.
În Paisley veţi găsi numeroase biserici, chiar şi o abaţie,
o serie întreagă de clădiri vechi, încărcate de istsorie şi într-un stil arhitectural clasic britanic sau chiar specific scoţian.
Măcar o zi va trebui s-o dedicaţi capitalei Scoţiei, Glasgow.
În afara unei plimbări absolut obligatorii pe străzile extrem de cochete ale acestui oraş, merită să zăboviţi mai mult asupra clădirii Teatrului Regal,
la Turnul Glasgow (aflat pe malul stâng al râului Clyde, cu o înălţime de 127 metri şi se roteşte 360 de grade; are forma unei aripi de aeronavă stând vertical),
Catedrala St. Andrews,
Scottish Football Museum din Hampden Park
(aici se află peste 2.000 exponate legate de fotbal, inclusiv cea mai veche şapcă din lume şi cel mai vechi bilet la un meci de fotbal din lume, de la un meci internaţional din  1872, precum şi cel mai vechi trofeu naţional din lume - Cupa Scoţiei, din 1873).
La stadion
Partida Scoţia - Olanda are loc pe stadionul "St. Mirren Park", o arenă cu o capacitate de 8.023 locuri, care găzduieşte partidele formaţiei St. Mirren. Dacă veniţi de la Glasgow, la stadion se ajunge foarte uşor fiind foarte aproape de gara St. James, aflată în legătură directă feroviară cu Gara Centrală din capitala Scoţiei. Dacă alegeţi să staţi câteva zile în Paisley, atunci veţi ajunge foarte uşor la stadion, într-o scurtă plimbare pe jos din aproape orice loc. Aşa cum am mai spus, partida are loc pe 28 mai, cu începere de la ora 19.45.
Cum se ajunge la Paisley
Nu există zbor direct între Bucureşti şi Glasgow. În aceste condiţii, una dintre cele mai bune variante din punct de vedere al preţului este următoarea:
26 mai: Bucureşti 17.50 - 19.45 Amsterdam 9.50 (27 mai) - 10.20 Glasgow
30 mai: Glasgow 16.55 - 19.30 Amsterdam 20.45 - 00.25 (31 mai) Bucureşti
Companie: KLM. Preţ: 333 euro, cu toate taxele incluse şi aveţi şi şansa unei nopţi la Amsterdam!
De la aeroport, depinde ce veţi vrea să faceţi. Dacă mergeţi întâi în Paisley, este cel mai uşor lucru, având în vedere că aeroportul eeste chiar pe teritoriul administrativ al acestui orăşel. Indiferent de ce vă veţi decide să faceţi, de la aeroport în Glasgow (şi invers) se poate ajunge cu autobuzul (plecările de  la aeroport sunt din dreptul terminalului Plecări până în apropiere de Central Station din Glasgow, la gara feroviară Queen Street şi la autogara Buchanan Street. Autobuzele circulă la fiecare 15 minute, iar un bilet costă 3,30 lire sterline. O călătorie cu taxul costă între 15 şi 18 lire sterline. Se poate ajunge şi cu trenul, dar de la gara din Paisley până la aeroport mai sunt cam 3 km, astfel încât, mai ales când ai bagaje, poate fi un inconvenient serios.
Variante de cazare
Holiday Inn Glasgow Airport, 3 stele, situat foarte aproape de aeroport, preţ: 311 euro/cameră dublă/3 nopţi (27-30 mai)
Ramada Glasgow Airport, 3 stele, preţ: 225 euro
Premier Inn Glasgow City, 3 stele, situat în Glasgow, 225 euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu