duminică, 18 ianuarie 2015

La Amsterdam, pentru clasicul fotbalului batav

Îmi doresc de foarte mult timp să văd un meci de fotbal pe un mare stadion, într-un loc care să însemne ceva şi din punct de vedere turistic. Pe baza acestor două ingrediente extrem de simple am inclus pe lista ideilor de vacanţă pentru luna ianuarie Amsterdam, acolo unde pe 25 ianuarie are loc un clasic al fotbalului batav: Ajax - Feyenoord.
Am avut bucuria de a fi petrecut câteva zile de vacanţă la Amsterdam. Cel mai frumos este să te plimbi pe canale şi să faci croaziere pe acestea. Sigur, merită văzute Piaţa Dam, Rijkmuseum, zona Heineken Experience (pentru pasionaţi, merge şi o vizită), Palatul Regal din Piaţa Dam, Begijnhof, numeroasele poduri, unul mai frumos ca altul, Piaţa de flori şi magazinul lui Moş Crăciun, acesta din urmă fiind deschis tot timpul anului. În apropierea gării există o pagodă, dar şi clădire Nemo, unde poţi urca pentru o vedere de ansamblu a oraşului. Dar peste toate acestea, impresia cea mai profundă o lasă plimbarea pe canale.
Sigur, cei interesaţi pot merge - măcar pentru a-şi face o idee - şi în "Cartierul roşu".
La stadion
Partida Ajax Amsterdam - Feyenoord Rotterdam are loc pe 25 ianuarie, de la ora locală 12.30,  pe "Amsterdam ArenA". Este unul dintre cele mai frumoase stadioane ale Europei, la care se ajunge cu trenul (fiind la 5 minute de gara Bijlmer ArenA) sau cu metroul pe liniile 50  sau 54, ambele oprind în apropierea gării, aflată la câteva minute de stadion.
Biletele nu au fost puse încă în vânzare, existând o secţiune specială pe site-ul clubului - ajax.nl, de unde se pot achiziţiona acestea, precum şi tururi ale stadionului.
Cum se ajunge la Amsterdam?
Cu avionul, iar o variantă bună în jurul datei de 25 ar fi următoarea:
23 ianuarie: Bucureşti 15.20 - 17.25 Amsterdam
26 ianuarie: Amsterdam 18.15 - 22.05 Bucureşti
Companie: Tarom. Preţ: 205 euro.
De la Aeroportul Schiphol se ajunge foarte uşor la Gara Centrală din Amsterdam, aflată în zona centrală. Sunt trenuri foarte dese, biletele se cumpără din holul principal la costul de 4,40 euro, iar în aproximativ 15 minute eşti deja în faţa Gării din Amsterdam.
Variante de cazare
Hotel Room Mate Aitana, 4 stele, pe malul canalului principal, aproape de gară, preţ 357 euro/camera/3 nopţi
Park Plaza Victoria Amsterdam, 4 stele, vis-a-vis de gară, preţ 396 euro
Swissotel, 4 stele, chiar în Piaţa Dam, preţ 525 euro
Renaissance Hotel, 5 stele, aproape de gară, preţ 383 euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu