luni, 23 martie 2015

O excursie de o zi din Budapesta - Bratislava

Poate cea mai interesantă variantă de petrecere a unei zile în afara Budapestei, în cadrul unui sejur în capitala maghiară, ar fi Bratislava, frumoasa capitală slovacă, atât de aproape de noi şi, totuşi, ignorată în faţa vecinelor Viena, Praga sau Budapesta.
Din Budapesta direct la Bratislava merg 6 trenuri internaţionale zilnic, cam la fiecare două ore. Primul tren pleacă din Budapesta la 5.25, iar ultimul tren din Bratislava pleacă spre Budapesta la 19.54. O călătorie durează aproximativ 2 ore şi 45 minute, iar costul unui bilet este de 18 euro.
La Bratislava merită văzute podul Nove Mesty, cu restaurantul - scump! - din vârful capătului său dinspre cartierul Petrzalka, dar şi cu o terasă panoramică ce oferă vederi unice (6.50 euro - accesul cu liftul numai la terasă); Castelul Bratislava, situat pe o colină chiar deasupra Dunării (intrarea liberă); Catedrala Sf. Martin, pe al cărui turn ascuţit o fost montată o replică a coroanei Sf. Ştefan, ca un semn că aici între 1563 şi 1830 au fost încoronaţi 11 regi ai Ungariei şi 8 regine (intrarea - 2 euro); Biserica Franciscană, datând din anul 1297, cea mai veche din oraş; Piaţa Principală sau Hlavne Namestie. De asemenea, trebuie văzut pe-ndelete oraşul vechi, cu străduţele sale, pe unele având ocazia să descoperi statui ieşind din pavaj sau chiar din pereţi. Cea mai cunoscută este a unui paparazzi, care aşteaptă la intrarea/ieşirea dintr-un restaurant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu