duminică, 26 aprilie 2015

Gdansk

Un oraş mai puţin turistic, dar foarte frumos şi care merită oricând o vacanţă este Gdansk, din Polonia. Frumuseţea lui m-a determinat să-l inclus pe lista cu idei de vacanţă pentru luna mai.
Gdansk este un oraş foarte frumos, un port important la Marea Baltică. Se află în nordul Poloniei, într-un golf care îi conferă o poziţie strategică importantă. Din punct de vedere turistic, Gdansk este o adevărată bijuterie. Sunt foarte multe obiective turistice, dincolo de o plimbare obişnuită pe străzile din centrul vechi. Printre obiective, de neratat sunt: Ulica Dluga - o arteră comercială importantă încă din Evul Mediu, mărginită de Golden Gate şi Poarta Verde. Aici sunt multe cafenele, terase, dar şi multe clădiri de inspiraţie olandeză;
Primăria - aflată într-o clădire gotică-renascentistă din secolul al XIV-lea, găzduieşte într-o aripă şi Muzeul de Istorie Locală. Un turn de aproximativ 50 m este deschis turiştilor pentru vederi panoramice spectaculoase, intrarea fiind 10 zloţi (aproximativ 2,2 euro);
Long Bridge - o promenadă de-a lungul râului Motlawa, cu clădiri pitoreşti din cărămidă, nave ancorate şi o atmosferă veselă, iar enumerarea ar mai putea continua.
De asemenea, sunt multe muzee, parcuri, palate, biserici şi, poate mai presus de toate, o atmosferă destinsă, prietenoasă, de vacanţă. Iar dacă eşti ceva mai aventuros, poţi încerca şi plaja din nordul oraşului, chiar la Marea Baltică.
Cum se ajunge la Gdansk?
Nu există curse aeriene directe din România, astfel că o variantă bună poate fi următoarea:
17 mai: Bucureşti 18.15 - 19.00 Varşovia 19.40 - 20.35 Gdansk
24 mai: Gdansk 12.15 - 13.10 Varşovia 14.40 - 17.30 Bucureşti
Companie: LOT. Preţ: 196 euro/persoană.
De la aeroport, poţi lua autobuzul 110 sau 210, acesta din urmă mergând mai aproape de centru. O călătorie durează 35-50 minute, în funcţie de trafic, iar costul unui bilet este de 3 zloţi (aproximativ 0,7 euro) (de la automate) sau 3,40 zloţi (de la şofer).
Variante de cazare
Hotel Hanza, 4 stele, preţ 1.274 euro/camera/7 nopţi
Hotel Hilton, 5 stele, preţ 1.015 euro
Hotel Dom Muzyka, 3 stele, preţ 540 euro

2 comentarii:

  1. Anul acesta cred ca o sa ajung din nou prin Polonia si o sa includ Gdansk in traseu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur daca v-am putut fi sursa de inspiratie si astept reactii depsre cum estela Gdansk, in Polonia, in general.

      Ștergere