sâmbătă, 4 aprilie 2015

Jurnal de călătorie, Viena 2008 - Palatul Schonbrunn

Principalul punct de atracţie al domeniului Schonbrunn este palatul cu acelaşi nume.
Nu mai ştiu cât am dat atunci pe bilete. Cât costă acum, precum şi posibilitatea de a rezerva sau achiziţiona online, găseşti aici. Oricum, am ales o variantă combinată de bilete, care ne-a permis accesul atât la turul din palat, la grădini, la labirint, la orangerie, la Gloriette, la Grădina Zoologică şi la Muzeul Caleştilor Imperiale, o experienţă mai puţin promovată, dar foarte frumoasă şi interesantă. În rândurile de faţă mă voi referi strict la palat, unul impunător.
Palatul iniţial a fost contruit pe la jumătatea secolului al XVII-lea, dar a fost distrus de turci în 1683. Apoi, Leopold a dat ordin pentru construirea unui nou palat, care să rivalizeze cu Versailles şi care avea să fie finalizat în anul 1713. Este unul dintre cele mai importante monumente în stil rococo şi are 1441 camere. A fost reşedinţa familiei imperiale De Habsburg, iar de-a lungul timpului aici au avut loc alte evenimente importante pentru istorie, cum ar fi o întrevedere între Kennedy şi Hruşciov, în 1961.
Se ajunge cel mai uşor cu metroul de suprafaţă, cea mai apropiată staţie fiind Schonbrunn sau cu tramvaiul (10 sau 58, ambele având staţii chiar în faţa palatului).
Una dintre lateralele palatului, cea dinspre Orangerie
Palatul văzut de sus, de la Gloriette
Palatul văzut prin fântâna situată cam la jumătatea parcului şi a distanţei dintre Gloriette şi palat. De altfel, Schonbrunn înseamnă fântână frumoasă.

2 comentarii: