duminică, 5 aprilie 2015

O excursie de o zi din Amsterdam - Haarlem

Graţie unui sistem feroviar (dar nu numai) excelent, sunt multe alternative pentru a petrece o zi în afara Amsterdamului, în cadrul unui sejur în acest frumos oraş. O destinaţie interesantă este Haarlem.
Haarlem este un minunat oraş istoric, cu un centru în care predomină clădirile specifică stilului clasic arhitectural olandez. De-a lungul timpului, aici au ales să locuiască şi să creeze numeroşi pictori, artişti în general, ceea ce sporeşte din punct de vedere cultural farmecul acestui oraş. De asemenea, este un adevărat paradis al cumpărăturilor, existând numeroase tipuri de magazine, care pot satisface gusturile cele mai exigente în materie.
Influenţa olandeză din urmă cu sute de ani a determinat, printre multe altele, şi botezarea unui celebru cartier din New York cu numele acestui frumos oraş batav.
Haarlem se află pe malul râului Spaarne, la aproximativ 20 km de Amsterdam. Sunt trenuri foarte dese pentru a ajunge din Amsterdam în Haarlem, aproximativ la fiecare 10 minute. O călătorie durează 15-18 minute (în funcţie de categoria trenului), iar costul unui bilet este de 4 euro.
Cea mai plăcută modalitate de petrecere a câtorva ore în Haarlem este pur şi simplu o plimbare pe promenadă, prin centrul vechi, printre clădiri ca de turtă dulce. Totuşi, dacă te pasionează muzeele, aici sunt nu mai puţin de 14, poate cel mai interesant fiind Muzeul Teylers (intrarea - 9 euro), cel mai vechi muzeu din Olanda, deschis în anul 1784, unde poţi găsi picturi, desene, opere de artă, dar şi colecţii de monede, fosile, minerale sau instrumente ştiinţifice antice.
De asemenea, nu ar trebui ratată Piaţa Mare, unde se află Biserica Saint Bavo. Este un impresionant edificiu gotic, cu o orgă celebră, la care de-a lungul timpului au cântat inclusiv Handel sau Mozart.
Excursia de o zi la Haarlem va fi o amintire extraordinar de frumoasă, mai ales dacă eşti îndrăgostit de Olanda sau de un oraş cu multe flori, cu multă voie bună şi în care simţi vibraţia vacanţei.

Un comentariu:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere