duminică, 5 aprilie 2015

Trondheim

Am două idealuri turistice - Elveţia şi Norvegia. În prima ţară am avut bucuria să ajung şi m-aş întoarce oricând cu mare plăcere. În Norvegia încă nu am ajuns... Sper s-o pot face curând... Până atunci, sunt câteva oraşe din Norvegia care merită o vacanţă, astfel că am inclus unul dintre acestea, Trondheim, pe lista ideilor de vacanţă pentru luna aprilie.
Trondheim pare desprins dintr-o poveste cu vikingi. Dacă priveşti la arhitectura clădirilor din centrul vechi, la cele de pe ţărm, prin aerul tare şi rece simţi asprimea vikingilor. Dacă te îndrepţi spre centrul universitar, la Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologii de aici învăţând vreo 25.000 de studenţi, asprimea face locul vivacităţii, entuziasmului şi exuberanţei specifice vârstei studenţeşti.
Sunt multe lucruri de făcut în Trondheim, dincolo de o simplă plimbare... Catedrala Nidarosdomen - este cea mai mare biserică din Europa de Nord şi singura catedrală gotică de aceste dimensiuni din Norvegia. Alături este Palatul Arhiepiscopal, recent restaurat. Intrarea la cele două obiective costă 70 coroane nrovegiene (8,1 euro).
În zona centrală se află multe case din lemn, caracteristice acestei zone, inclusiv Stiftsgaarden - reşedinţa locală a familiei regale.
Pe o insulă, uşor accesibilă cu barca, se află fortăreaţa Munkholmen, o frumoasă experienţă.
De asemenea, ar mai merita văzute turnul de televiziune, cu restaurant rotativ panoramic,
sau o plimbare până la Cetatea Kristiansten.
Aproape obligatorie este o plimbare cu un vaporaş în zona fiordului, unde peisajele sunt absolut spectaculoase.
Cum se ajunge la Trondheim?
Cu avionul, chiar dacă nu există zbor direct. O variantă bună pentru această lună ar fi următoarea:
20 aprilie: Bucureşti 18.00 - 20.00 Amsterdam 9.35 (21 aprilie) - 11.45 Trondheim
27 aprilie: Trondheim 17.10 - 19.25 Amsterdam 20.35 - 00.15 Bucureşti
Companie: KLM. Preţ: 278 euro/persoană, fără bagaj de cală.
Bonus ai posibilitatea ca la Amsterdam să te cazezi la un hotel din zona aeroportului şi să faci o plimbare la ceas târziu de seară în frumosul oraş olandez.
La aeroportul din Trondheim, cea mai bună modalitate de a ajunge în oraş este autobuzul Flybussen - circulă la fiecare 10 minute, călătoria durează 30-60 minute, Wi-Fi gratuit la bord, iar un bilet costă 120 coroane norvegiene (13,8 euro). Există şi varianta trenului, dar dacă hotelul nu este aproape de o staţie de cale ferată, nu prea e o afacere. Costă ceva mai puţin - 71 coroane (8,2 euro), dar are plecări din oră în oră, iar o călătorie durează 35-40 minute.
Variante de cazare
Quality Hotel Augustin, 4 stele, preţ 621 euro/camera/6 nopţi
Comfort Hotel Park, 4 stele, preţ 695 euro
Thon Hotel Trondheim, 3 stele, preţ 605 euro
În plus, la Amsterdam te poţi caza la hotelul CitizenM Schiphol Airport, chiar în aeroport, preţul unei nopţi de cazare fiind de 123 euro (20-21 aprilie).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu