sâmbătă, 30 mai 2015

Croazieră în Marea Baltică

Odată cu instalarea verii, am mutat linia călătoriilor ceva mai la nord, astfel că una dintre croazierele interesante pe care am propus-o în materialul cu idei de vacanţă pentru luna iunie are loc în Marea Baltică. Data de plecare este 27 iunie, iar traseul ei trece prin Copenhaga - Riga - Helsinki - St. Petersburg - Tallinn - Stockholm, fiind operată de compania Oceania Cruises, cu nava Marina.
Nava Marina este una dintre cele mai mari din flota companiei Oceania Cruises, mândrindu-se că câteva superlative: aici se găsesc cele mai bune preparate din fructe de mare în cele 6 restaurante, din care două Gourmet; centre culinare, centru de arte plastice, dar şi cafenele. Pasagerii se pot bucura de numeroase facilităţi, dar ambianţa rămâne una familiară. Nava are 16 punţi şi o capacitate de 1.250 pasageri.
Programul acestei croaziere se prezintă astfel:
27 iunie - Copenhaga, plecarea ora 20.00
28 iunie - Warnemunde (Germania), 6.00 - 23.00
29 iunie - pe mare
30 iunie - Klaipeda (Lituania), 8.00 - 17.00
1 iulie - Riga (Letonia), 8.00 - 16.00
2 iulie - Helsinki, 9.00 - 18.00
3 iulie - Sankt Petersburg, sosirea ora 8.00
4 iulie - Sankt Petersburg
5 iulie - Sankt Petersburg, plecarea ora 18.00
6 iulie - Tallinn (Estonia), 8.00 - 17.00
7 iulie - Stockholm, debarcarea ora 8.00
Tarife
Cabină interioară - 2.189 euro/persoană
Cabină exterioară cu geam - 2.929 euro/persoană
Cabină exterioară cu balcon - 3.449 euro/persoană
Suită cu balcon - 4.709 euro/persoană
Traseul.
Copenhaga. Pentru că este un oraş foarte frumos, Copenhaga ar merita mai multe zile înaintea îmbarcării.
23 iunie: Bucureşti 12.55 - 14.20 Copenhaga
Companie: SAS. Preţ: 171 euro/persoană.
De la aeroport până în centru ai varianta trenului, o călătorie fiind realizată în 12 minute. Un bilet costă 36 de coroane (aproximativ 4,8 euro) şi se poate achiziţiona de la automatele din staţie. Te poţi caza la hotelul Scandic Copenhagen, 4 stele (preţ 1.112 euro/4 nopţi). În Copenhaga trebuie să vezi Palatul Regal, parcul Tivoli, să faci o plimbare pe faleză pentru a vedea unul dintre simbolurile oraşului - Mica Sirenă, să vezi Turnul Rotund şi să urci cele 400 de trepte, din care ultimele 150 sunt exterioare până în vârful de 90 metri al Bisericii Mântuitorului, de unde panorama este spectaculoasă. De asemenea, merită o croazieră pe canalele din Copenhaga, dar şi o plimbare la ceas de amurg cu trăsura prin centrul vechi.
Warnemunde. Este mai degrabă o staţiune, decât un oraş, dar este un port important al Germaniei la Marea Baltică, aflându-se pe malurile estuarului de la vărsarea râului Warnow. Aici sunt plaje generoase şi o promenadă încântătoare, alte atracţii fiind farul din port, datând din 1897 şi care are o înălţime de 37 metri. Merită să faci şi o plimbare prin centrul vechi, acolo unde vei întâlni case cu o arhitectură tipică.
Klaipeda. Este singurul port al Lituaniei la Marea Baltică. Oraşul oferă un amestec interesant de vechi şi nou, purtând amprenta celor câtorva zeci de nai din secolul al XX-lea, când a fost teritoriu al Germaniei. Chiar dacă nu este un oraş mare, totuşi, o plimbare îţi va prilejui de a vedea o mulţime de lucruri şi locuri frumoase - Muzeul Maritim, canalul spre port, castelul, bastioanele sau chiar şi plaja.
Riga. Aflată la gura de vărsare a râului Daugava, Riga este cel mai mare şi mai important oraş din Ţările Baltice. Centrul istoric cu numeroasele sale clădiri în stil Art Nouveau este inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Sunt foarte multe atracţii turistice - piaţa Primăriei, Catedrala, Castelul, turnul de televiziune, ceasul Laima şi multe altele.
Helsinki. Capitala finlandeză este un oraş cosmopolit, cu un centru vechi superb, situat în jurul Catedralei Evanghelico-Luterană. Sunt câteva muzee, biserici frumoase, Monumentul Sibelius, o grădină zoologică, dar poţi şi să faci o croazieră pe canalele oraşului sau chiar până la insula Soumenlinna, inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO, ori doar să te plimbi pe străzile curate şi îngrijite şi să descoperi un oraş frumos.
Sankt Petersburg. Fosta capitală a Imperiului Ţarist are cel mai cosmopolit aer din întreaga Rusie, aici aflându-se numeroase palate. De asemenea, s-au păstrat numeroase biserici, superba piaţă a palatului, arcul de triumf. Lista atracţiilor este lungă: Muzeul Ermitaj, Palatul de Iarnă, Piaţa Palatului, Catedrala Kazan (copiată după celebra basilică San Pietro de la Vatican) sau doar o simplă plimbare pe malurile Nevei, unde puteţi ajunge până la crucişătorul Aurora, locul declanşării revoluţiei bolşevice din 1917. Aveţi posibilitatea unei croaziere pe canalele oraşului, undele dintre acestea mergând până la Grădinile şi Palatul Peterhof. De asemenea, merită să vedeţi Fortăreaţa "Petru şi Pavel", care are în centrul său biserica, bogat ornamentată, în interiorul căreia se află mormintele lui Petru cel Mare, Caterinei I (soţia sa), al nepotului Petru al III-lea şi al soţiei sale, Caterina a II-a (cea Mare). Catedrala St. Isaac are una dintre cele mai mari cupole din lume, iar priveliştea din vârful ei este admirabilă, întinzându-se până la mare depărtare. Nu în ultimul rând, merită să te delectezi cu celebrele nopţi albe, o plimbare la lumina zilei pe la 2-3 noaptea fiind  experienţă unică.
Tallinn. Tallinn este un oraş fondat în anul 1157 şi în ciuda tuturor vicisitudinilor istorice a reuşit să-şi păstreze centrul medieval în condiţii foarte bune, în zilele noastre fiind inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Cele mai importante repere turistice sunt Raekoja Plats (piaţa centrală a oraşului, unde se află şi primăria veche, datând din perioada medievală) şi Toomkirk (cea mai veche biserică din Estonia, fondată în anul 1219). De asemenea, merită văzute Palatul şi parcul Kadriorg. Palatul a fost construit în secolul al XVIII-lea de ţarul Petru I. Parcul a fost înfiinţat în anul 1718, iar pe lângă grădinile palatului a fost amenajat un iaz, în mijlocul căruia se află statuia lui Poseidon, iar ceva mai departe este un lac, care găzduieşte lebede şi raţe sălbatice. În parc se află numeroase vile ale vechilor nobili, iar în apropiere se află reşedinţa preşedintelui Estoniei, precum şi numeroase sedii ale unor ambasade. Porţile Viru au fost construite în secolul al XIV-lea şi reprezentau baza cetăţii fortificate. Astăzi au mai rămas doar două turnuri de 10 metri, foarte apreciate din punct de vedere turistic. Castelul Toompea se află în vârful dealului cu acelaşi nume şi găzduieşte astăzi Parlamentul Estoniei.
Stockholm. La fel ca şi oraşul de îmbarcare, şi cel de debarcare merită o vacanţă, aşa că te poţi caza la hotelul Radisson Blue Royal Viking, 4 stele (preţ 1.134 euro/6 nopţi). Capitala Suediei emană civlizaţie, confortul, curăţenia, ordinea fiind câteva dintre atributele care te vor încânta în acest frumos oraş. Turnul Kaknas TV oferă cea mai bună panoramă asupra oraşului, de unde se poate vedea până la aproximativ 36 mile, când vremea permite. De aici se pot vedea Primăria şi Arena Sportivă, clădirile impunătoare din jurul pieţei Hotorget şi cele mai renumite ape ale oraşului. Kaknas TV este situat într-o zonă care a fost cunoscută încă din 1995 ca Ekoparken, primul parc urban naţional din lume. Palatul Regal este folosit ca reşedinţă şi ca punct de lucru în acelaşi timp. Palatul este situat în vechiul oraş şi a fost construit pe ruinele predecesorului său, Tre Kronor, incendiat în 1697. Este una dintre cele mai frumoase clădiri baroce din Europa de Nord. Palatul Drottninholm a fost reşedinţa oficială a familiei regale până în anul 1982. Parcul ce îl înconjoară exemplifică atât peisajele baroce franceze, cât şi romantismul englez. Palatul, teatru şi pavilionul chinez au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Pentru revenirea în ţară, o variantă bună poate fi:
13 iulie: Stockholm 11.15 - 15.00 Bucureşti
Companie: Tarom. Preţ: 152 euro/persoană.
Pentru a ajunge din Stockholm la aeroport există varianta trenului Arlanda Express (20 minute, 240 coroane - 25 euro) sau cea a autobuzului flygbussarna (40 minute, 110 coroane - 12 euro).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu