vineri, 15 mai 2015

Manhattanhenge

De patru ori pe an, cu trei-patru săptămâni înainte şi după solstiţiile de vară şi de iarnă, la New York are loc un fenomen care i-a fermecat pe americani - Manhattanhenge, denumire rezultată din combinarea numelor Manhattan şi Stonehenge, marele monument megalitic alcătuit dintr-un ansamblu de structuri circulare concentrice din sudul Angliei.
La Stonehenge, în timpul solstiţiilor de vară şi iarnă, soarele traversează cercurile de pietre după o axă centrală, făcându-i pe istorici să considere că locul era folosit ca şi calendar solar sau pentru rituri păgâne. 
La New York, Manhattanhenge constă în alinierea magică a razelor soarelui la apus pe străzile principale, orientate de la est la vest. Fenomentul este extrem de spectaculos şi merită văzut măcar o dată în viaţă "de la faţa locului". De altfel, acesta a fost şi motivul pentru care am inclus acest eveniment pe lista cu idei de vacanţă pentru luna mai. Anul acesta, evenimentul are loc pe 28 mai.
Acum, dacă tot baţi drumul până la New York, parcă ar fi păcat să te mărgineşti la a admira soarele la apus, aşa că - în funcţie şi de numărul de zile alocate acestei vacanţe - poţi să te plimbi prin Central Park, să vezi Statuia Libertăţii, Podul Brooklyn, să ajungi la Ground Zero, locul unde se înălţau turnurile gemene de la World Trade Center, să vezi Times Square, Rockfeller Center ori Empire State Building sau să te plimbi pe Brodway, pe Wall Street, pe Fifth Avenue sau alte bulevarde celebre ale metropolei americane.
Cum se ajunge la New York?
24 mai: Bucureşti 8.35 - 10.15 (Tarom) Frankfurt 13.45 - 16.37 (Delta) New York
1 iunie: New York 20.30 - 8.45 (2 iunie) (Delta) Londra 14.50 - 20.05 (Tarom) Bucureşti
Preţ: 559 euro/persoană.
Pentru a ajunge de la şi la aeroport poţi lua trenul (18 dolari, circulă la fiecare 15-30 minute, până în Manhattan face cam 30 minute) sau autobuzul, unde există numeroase variante şi companii, de la autobuzul 62 (1,50 dolari/călătoria) şi până la Express Bus Newark Airport (16 dolari/călătoria).
Variante de cazare
Hotel Edison, 3 stele, preţ 1.315 euro/camera/8 nopţi
Crowne Plaza Times Square, 4 stele, preţ 1.555 euro
Courtyard by Marriott Manhattan/Central Park, 4 stele, preţ 1.786 euro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu