duminică, 3 mai 2015

Un meci de fotbal la Sevilla

Joi, 7 mai, în prima manşă a semifinalelor Europa League este programată partida FC Sevilla - Fiorentina, un prilej excelent pentru a vedea frumoasa capitală a Andaluziei, acesta fiind şi motivul pentru care am inclus acest eveniment sportiv pe lista cu idei de vacanţă pentru luna mai.
Sevilla este un oraş frumos, ca o poveste maură. Aflat pe malurile râului Guadalquivir, oraşul Sevilla are un bogat trecut maur, care s-a păstrat în numeroase vestigii, devenite astăzi importante obiective turistice. Dincolo de acestea, însă, o plimbare pe străduţele mici, înghesuite, cu pavaj din cartierul vechi este unul dintre lucrurile care nu trebuie ratate. Dar şi obiectivele "clasice" merită în mod cert atenţia turistului.
Alcazar (Palatul Regal) - are o istorie impresionantă, grădini fabuloase, fiind şi astăzi reşedinţă a familiei regale. Palatul a fost iniţial o fortăreaţă ridicată de mauri în anul 712, fiind apoi modificat în mai multe rânduri până a ajuns la forma de astăzi. Grădinile sunt poate mai frumoase decât palatul propriu-zis. Are o arhitectură orientală incredibil de frumoasă şi poţi jura că eşti în "1001 de nopţi". Intrarea în palat se face prin Poarta Leului, care datează din secolul al XIX-lea, şi costă 7,5 euro.
Plaza de Espana - a fost amenajată pentru a găzdui expoziţia Ibero-Americană din anul 1929. Are o formă semieliptică, vedere spre râul Guadalquivir şi un canal, traversat de 4 poduri. Pe una dintre laturile sale se află un palat în stil andaluz, care găzduieşte Muzeul Maritim, precum şi mai multe organisme administrative.
Plaza de Toros de la Real Maestranza - este cea mai veche arenă de coride din Spania (1881) şi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Sevilla.
Strada Şerpilor (Sierpes) - este o stradă pietonală, nu mai lungă de 400 metri, dar extrem de aglomerată şi locul preferat pentru a sta la o terasă atât a localnicilor, cât şi al turiştilor.
Catedrala - se află în centrul oraşului şi este una dintre cele mai mari din lume, fiind inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO. A fost construită între anii 1401 şi 1507. Turnul Catedralei - Giralda - are o înălţime de 101 metri. Nu ezita să urci, priveliştea fiind absolut uluitoare. Este impresionantă, atât din punct de vedere al dimensiunilor, cât şi al picturilor şi scuplturilor din interior sau decoraţiunilor exterioare. Intrarea costă 8 euro.
Mormântul lui Columb - se află în Catedrala din Sevilla. O parte dintre rămăşiţele pământeşti ale descoperitorului Americii se află într-un catafalc, susţinut de 4 statui, care îi reprezintă pe regii din Castilla, Leon, Aragon şi Navarra.
Torre del Oro (Turnul de Aur) - se află pe malul râului Guadalquivir şi este unul dintre simbolurile oraşului. Denumirea provine de la decoraţiunile aplicate pe turn, dar şi de la faptul că în perioada înfloritoare a comerţului cu America, aici era descărcat aurul. În turn se află Muzeul Naval, iar intrarea costă 2 euro.
La stadion
Partida FC Sevilla - Fiorentina are loc pe 7 mai, de la ora locală 21.05, pe Estadio Ramon Sanchez Pizjuan, arena pe care Steaua câştiga Cupa Campionilor Europeni, tot într-o zi de 7 mai, în 1986. La acest stadion se poate ajunge printr-o plimbare uşoară, de o jumătate de oră de la catedrală sau cu aproape orice mijloc de transport în comun (metrou, tramvai sau autobuz). În afara zilelor de meci, se organizează tururi ale arenei, care cuprind sala trofeelor, sala conferinţelor de presă, vestiarele, tunelul de acces pe gazon. Un astfel de tur costă 12 euro. Preţurile pentru biletele la meciul Sevilla - Fiorentina costă între 40 şi 120 euro şi se pot achiziţiona de pe o secţiune specială a site-ului clubului andaluz - sevillafc.es.
Cum se ajunge la Sevilla?
Pentru a ajunge la Sevilla ar fi două variante: cu avionul direct la Malaga, iar de aici cu autobuzul, sau la Sevilla cu escală.
Dacă preferi prima variantă, ideal ar fi să aloci o zi la dus şi una la întors şi pentru Malaga.
5 mai: Bucureşti 6.50 - 10.10 Malaga
9 mai: Malaga 11.10 - 16.00 Bucureşti
Companie: Blue Air. Preţ: 242 euro/persoană, fără bagaj de cală.
De la aeroportul din Malaga se ajunge foarte uşor în oraş. Fie cu autobuzul cu indicativul A, care circulă la fiecare jumătate de oră, preţul unei călătorii fiind de 3 euro; fie cu trenul, care circulă la fiecare 20 de minute, călătoria durează 12 minute şi costă 1,70 euro. De asemenea, un taxi costă aproximativ 20 euro, în funcţie de locul unde vrei să ajungi în oraş. Apoi, pentru a ajunge la Sevilla poţi lua un autobuz, care costă 16 euro, iar o călătorie durează două ore şi 45 minute.
Dacă preferi să ajungi direct la Sevilla, fie şi cu schimbarea avionului, atunci o posibilitate bună ar fi:
5 mai: Bucureşti 6.05 - 7.40 Frankfurt 9.10 - 12.05 Sevilla
10 mai: Sevilla 12.45 - 15.35 Munchen 21.45 - 00.40 Bucureşti
Companie: Lufthansa. Preţ: 326 euro/persoană.
De la Aeroportul din Sevilla există un autobuz special EA, care realizează curse la fiecare 30 minute  spre centru. O călătorie durează 20-30 minute şi costă 4 euro.
Variante de cazare
Hotel Fernando III, 4 stele, preţ 737 euro/camera/5 nopţi (5-10 mai)
Monte Triana, 3 stele, preţ 579 euro
Hotel Sevilla Center, 4 stele, preţ 609 euro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu