vineri, 19 iunie 2015

Circuit în Scandinavia

Circuitele sunt pentru persoane care preferă vacanţele dinamice, în care să se poată bucura de o mulţime de locuri descoperite, dar fără a alerga de la un obiectiv la altul doar pentru a-l bifa. Un circuit care pe mine m-ar tenta în orice moment al verii este cel în Scandinavia. Acesta este şi principalul motiv pentru care am propus un astfel de circuit în materialul cu idei de vacanţă pentru luna iunie.
Helsinki
Circuitul ar putea începe în capitala Finlandei, Helsinki, unde se poate ajunge astfel:
26 iunie: Bucureşti 3.50 - 6.40 Riga 9.20 - 10.25 Helsinki
Companie: Air Baltic. Preţ: 164 euro/persoană.
De la aeroport se poate lua autobuzul 615 sau 620 pentru a ajunge la Gara Centrală, aflată în inima capitalei finlandeze. Autobuzele circulă la fiecare 15 minute, o călătorie durează cam 30-40 minute, în funcţie de trafic, şi costă 5 euro.
Te poţi caza la hotelul Helka (4 stele, preţ 433 euro/camera dublă/3 nopţi) şi porni în explorarea oraşului, care este unul cosmopolit, cu un centru vechi superb, situat în jurul Catedralei Evanghelico-Luterană. Sunt câteva muzee, biserici frumoase, Monumentul Sibelius, o grădină zoologică, dar poţi şi să faci o croazieră pe canalele oraşului sau chiar până la insula Soumenlinna, inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO, ori doar să te plimbi pe străzile curate şi îngrijite şi să descoperi un oraş frumos.
Stockholm
De la Helsinki la Stockholm  ar merita să călătoreşti cu feribotul. Chiar dacă nu este deloc ieftin, experienţa este una deosebită. Astfel, o variantă ar fi ca pe 29 iunie, cu St. Peter Line, să pleci la ora 16.00 din Helsinki, ajungând a doua zi, la 7 dimineaţa la Stockholm. Aici te poţi caza la hotelul Tegnerlunden (3 stele, preţ 392 euro/camera dublă/3 nopţi) şi poţi deja începe să explorezi frumoasa capitală suedeză.
Stockholm se întinde pe mai multe insule şi este un oraş cosmopolit, care degajă linişte şi frumuseţe, atât prin ordine, prin curăţenie, dar şi prin gradul foarte ridicat de civilizaţie, care impune respect. Chiar dacă nu este un oraş deloc ieftin, este o destinaţie de vacanţă foarte frumoasă. Turnul Kaknas TV oferă vederi panoramice incredibile asupra capitalei suedeze, unde sunt de vizitat multe castele şi palate, legate mai mult sau mai puţin de regalitate: Palatul Regal, Palatul Drottninholm (fosta reşedinţă a familiei regale până în 1982), Palatul Gripsholm (unde se află Teatrul Gustavian şi o galerie care găzduieşte Colecţia Naţională de Portrete), Castelul Skokloser, Castelul Haringe şi Grădina Botanică. O croazieră printre numeroase insule care formează teritoriul pe care se află capitala suedeză poate fi o excelentă modalitate de a descoperi oraşul. Sigur, Primăria, Parlamentul, Catedrala sunt alte repere, inclusiv din punct de vedere turistic, dar şi o plimbare până la Uppsala, cel mai vechi centru universitar din întreaga Scandinavie te va încânta. De asemenea, merită o plimbare pe insula Djurgarden, acolo unde se află şi Muzeul ABBA.
Copenhaga
De la Stockholm la Copenhaga poţi alege varianta trenului, măcar pentru a vedea condiţii extrem de civilizate de călătorie - cu prize şi Wi-Fi. O variantă bună poate fi pe 3 iulie, plecarea la ora 8.13 din Stockholm şi sosirea la 13.22 la Copenhaga. Preţul unei călătorii - 88 euro. În capitala daneză te poţi caza la hotelul Copenhagen Plaza (4 stele, preţ 475 euro/camera dublă/3 nopţi) şi oraşul va fi al tău.
Parcul de distracţii Tivoli pare a fi piesa de rezistenţă a capitalei daneze, dar mai sunt de văzut şi altele. Pe faleză, Mica Sirenă este unul dintre simbolurile oraşului, dar mai merită să vedeţi şi Palatul Regal şi Muzeul Naţional, două clădiri extrem de pitoreşti şi de atrăgătoare pentru orice obiectiv foto. Ar mai fi două puncte care oferă o panoramă superbă a capitalei daneze: Turnul Rotund şi Biserica Mântuitorului, turla de 90 metri a acesteia din urmă fiind vizitabilă, chiar dacă ultimele 150 din cele 400 de trepte până sus, sunt pe exterior, nefiind protejate decât de un grilaj. Dar panorama este absolut superbă! Ar mai fi de neratat o plimbare cu trăsura prin centrul vechi, dar şi o plimbare cu vaporaşul pe canelele din zona centrală a capitalei daneze. La Amalienborg, zona Palatului Regal, la 12 fix, în fiecare zi, puteţi asista la schimbarea Gărzii de Onoare, care chiar dacă nu este la fel de dinamică şi de somptuoasă ca la Buckingham, totuşi, atrage destui turişti. Nu în ultimul rând, ar mai fi de amintit, Muzeul Rosenborg, o fostă reşedinţă regală de vară, dar şi vizitarea Primăriei, care este gratuită, urcarea în turnul de 100 metri prilejuindu-ţi ocazia de a face noi fotografii panoramice superbe. De asemenea, dacă te pasionează poţi lua trenul până la Helsingor, pentru a vedea Castelul lui Hamlet.
Oslo
De la Copenhaga la Oslo aş alege tot varianta feribotului, chiar dacă este ceva mai scumpă. Varianta pentru 6 iulie este cu compania DFDS Seaways, are plecarea la ora 16.30 din Copenhaga şi ajunge a doua zi, la ora 9.45, la Oslo. Te poţi caza la hotelul Radisson Blu Scandinavia (4 stele, preţ 512 euro/camera dublă/5 nopţi).
Printre atracţiile care nu ar trebui ratate se numără Fram Museum (unde se află cea mai solidă barcă de lemn construită vreodată în lume) sau Castelul Akershus, dar şi Primăria (unde are loc anual decernarea Premiilor Nobel), Palatul Regal, Opera, Catedrala, clădirea Parlamentului, numeroase muzee, galerii de artă şi parcuri. Dacă eşti pasionat de vederi panoramice, trebuie să ajungi la Holmenkollen, trambulina pentru sărituri cu schiurile din vestul capitalei, de unde vei avea o imagine superbă de ansamblu a întregii zone.
Pentru a ajunge la aeroportul din Oslo poţi alege între trenul expres Flytoget (de la Gara Centrală, pleacă la fiecare 10 minute, iar o călătorie durează 20 minute şi costă 170 coroane) şi Flybussen (pleacă la fiecare 45 minute din centru, iar preţul unui bilet este de 150 coroane).
O variantă bună pentru revenirea în ţară ar fi următoarea:
12 iulie: Oslo 19.55 - 23.55 Bucureşti
Companie: Wizz Air. Preţ: 166 euro/persoană, fără bagaj de cală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu