duminică, 28 iunie 2015

Croazieră în nordul Europei

Dacă nu vara, atunci când să mergi în croazieră în nordul Europei?! Iar răspunsul la această întrebare s-a concretizat prin includerea printre ideile de vacanţă pentru luna iulie a unei croaziere care începe pe 26 iulie, la Londra şi parcurge nordul continentului, prin Marea Nordului şi Marea Baltică, până la Stockholm. Croaziera este realizată de compania Crystal Cruises, cu nava Crystal Symphony.
Nava Crystal Symphony are o capacitate de 940 locuri şi oferă o mulţime de facilităţi la cele mai înalte standarde. Pe cele 12 punţi deschise publicului vei întâlni tot ce îţi vei putea dori pentru un sejur de vis.
Programul croazierei arată astfel:
26 iulie - Londra (Dover), plecarea ora 17.00
27 iulie - pe mare
28 iulie - Oslo, 9.00 - 17.00
29 iulie - Copenhaga, 9.00 - 17.00
30 iulie - Visby, Suedia, 9.30 - 15.00
31 iulie - Helsinki,8.00 - 18.00
1 august - St. Petersburg, sosirea ora 7.00
2 august - St. Petersburg
3 august - St. Petersburg, plecarea ora 18.00
4 august - Tallinn, 8.00 - 17.00
5 august - Stockholm (Nynashamn), debarcarea ora 7.00
Tarife
Cabină exterioară cu geam - 5.630 dolari/persoană
Cabină exterioară cu balcon - 6.990 dolari/persoană
Suită cu balcon - 11.425 dolari/persoană
Traseu
Londra. Primul pas pentru această croazieră este călătoria cu avionul la Londra.
23 iulie: Bucureşti 8.50 - 10.15 Londra Heathrow
Companie: British Airways. preţ: 129 euro/persoană.
De la Heathrow pentru a ajunge în oraş, o modalitate bună ar fi metroul, care în 45 de minute te duce în centrul pentru un bilet de 5 lire. Aici te poţi caza la hotelul Mondrian, 5 stele, pe malul Tamisei (601 euro/camera dublă/două nopţi) şi poţi vedea câteva dintre atracţiile capitalei britanice: London Eye, Westminster, Palatul Parlamentului cu Big Ben, Palatul Buckingham, Trafalgar Square, Catedrala St. Paul, podurile peste Tamisa şi multe altele.
Dover. De la Londra poţi lua trenul până la Dover, într-o călătorie foarte frumoasă. În Dover te poţi caza la hotelul Dover's Restover, 3 stele (130 euro/camera/noapte), poţi vedea Castelul Dover şi să te plimbi prin oraş, mai ales pe esplanadă, pentru a respira atmosfera.
Oslo. Printre atracţiile care nu ar trebui ratate în capitala Norvegiei se numără Fram Museum (unde se află cea mai solidă barcă de lemn construită vreodată în lume) sau Castelul Akershus, dar şi Primăria (unde are loc anual decernarea Premiilor Nobel), Palatul Regal, Opera, Catedrala, clădirea Parlamentului, numeroase muzee, galerii de artă şi parcuri. Dacă eşti pasionat de vederi panoramice, trebuie să ajungi la Holmenkollen, trambulina pentru sărituri cu schiurile din vestul capitalei, de unde vei avea o imagine superbă de ansamblu a întregii zone.
Copenhaga. Va trebui să cumpăneşti cu grijă cei vrei să vezi în capitala daneză, pentru că va fi destul de greu să vezi prea mult. Nu ar trebui ratate Parcul Tivoli, faleza cu Mica Sirenă, Palatul Regal şi Muzeul Naţional, două clădiri extrem de pitoreşti şi de atrăgătoare pentru orice obiectiv foto. Ar mai fi două puncte care oferă o panoramă superbă a capitalei daneze: Turnul Rotund şi Biserica Mântuitorului, turla de 90 metri a acesteia din urmă fiind vizitabilă, chiar dacă ultimele 150 din cele 400 de trepte până sus, sunt pe exterior, nefiind protejate decât de un grilaj. Dar panorama este absolut superbă! Ar mai fi de neratat o plimbare cu trăsura prin centrul vechi, dar şi o plimbare cu vaporaşul pe canelele din zona centrală a capitalei daneze. Nu în ultimul rând, ar mai fi de amintit, Muzeul Rosenborg, o fostă reşedinţă regală de vară, dar şi vizitarea Primăriei, care este gratuită, urcarea în turnul de 100 metri prilejuindu-ţi ocazia de a face noi fotografii panoramice superbe.
Visby. Este situat pe insula Gotland, iar centrul său vechi este inclus pe lista patrimoniului UNESCO. De altfel, o plimbare în această zonă este probabil cel mai frumos mod de a petrece câteva ore în acest oraş, prilej cu care vei vedea şi catedrala impresionantă. De asemenea, se văd zidurile oraşului vechi, ruinele altor biserici, dar şi o frumoasă grădină botanică.
Helsinki. Capitala Finlandei este un oraş cosmopolit, cu un centru vechi superb, situat în jurul Catedralei Evanghelico-Luterană. Sunt câteva muzee, biserici frumoase, Monumentul Sibelius, o grădină zoologică, dar poţi şi să faci o croazieră pe canalele oraşului sau chiar până la insula Soumenlinna, inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO, ori doar să te plimbi pe străzile curate şi îngrijite şi să descoperi un oraş frumos.
St. Petersburg. Fosta capitală a Imperiului Ţarist are cel mai cosmopolit aer din întreaga Rusie, aici aflându-se numeroase palate. De asemenea, s-au păstrat numeroase biserici, superba piaţă a palatului, arcul de triumf. Lista atracţiilor este lungă: Muzeul Ermitaj, Palatul de Iarnă, Piaţa Palatului, Catedrala Kazan (copiată după celebra basilică San Pietro de la Vatican) sau doar o simplă plimbare pe malurile Nevei, unde puteţi ajunge până la crucişătorul Aurora, locul declanşării revoluţiei bolşevice din 1917. Aveţi posibilitatea unei croaziere pe canalele oraşului, undele dintre acestea mergând până la Grădinile şi Palatul Peterhof, care este aproape obligatoriu de văzut. De asemenea, merită să vedeţi Fortăreaţa "Petru şi Pavel", care are în centrul său biserica, bogat ornamentată, în interiorul căreia se află mormintele lui Petru cel Mare, Caterinei I (soţia sa), al nepotului Petru al III-lea şi al soţiei sale, Caterina a II-a (cea Mare). Catedrala St. Isaac are una dintre cele mai mari cupole din lume, iar priveliştea din vârful ei este admirabilă, întinzându-se până la mare depărtare. Nu în ultimul rând, merită să te delectezi cu celebrele nopţi albe, o plimbare la lumina zilei pe la 2-3 noaptea fiind  experienţă unică.
Tallinn. Tallinn este un oraş fondat în anul 1157 şi în ciuda tuturor vicisitudinilor istorice a reuşit să-şi păstreze centrul medieval în condiţii foarte bune, în zilele noastre fiind inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Cele mai importante repere turistice sunt Raekoja Plats (piaţa centrală a oraşului, unde se află şi primăria veche, datând din perioada medievală) şi Toomkirk (cea mai veche biserică din Estonia, fondată în anul 1219). De asemenea, merită văzute Palatul şi parcul Kadriorg. Palatul a fost construit în secolul al XVIII-lea de ţarul Petru I. Parcul a fost înfiinţat în anul 1718, iar pe lângă grădinile palatului a fost amenajat un iaz, în mijlocul căruia se află statuia lui Poseidon, iar ceva mai departe este un lac, care găzduieşte lebede şi raţe sălbatice. În parc se află numeroase vile ale vechilor nobili, iar în apropiere se află reşedinţa preşedintelui Estoniei, precum şi numeroase sedii ale unor ambasade. Porţile Viru au fost construite în secolul al XIV-lea şi reprezentau baza cetăţii fortificate. Astăzi au mai rămas doar două turnuri de 10 metri, foarte apreciate din punct de vedere turistic. Castelul Toompea se află în vârful dealului cu acelaşi nume şi găzduieşte astăzi Parlamentul Estoniei.
Nynashamn. Este o localitate micuţă, dar foarte pitorească, în care eu aş rămâne măcar până ziua următoare. Te poţi caza la hotelul Nynas Havsbad, 4 stele (193 euro/camera/noapte). Rămânând peste noapte, ai ocazia să te plimbi, inclusiv la lăsarea serii, pe străduţele cochete ale acestui oraş sau pe faleză.
Stockholm. De la Nynashamn sunt autobuze, care parcurg cei 60 km în aproape o oră. Un bilet costă 109 coroane suedeze (dacă îl iei online) sau 139 coroane suedeze (de la şofer, dar numai cu cardul!). După sosire, te poţi caza la hotelul Radisson Blue Royal Viking, 4 stele (493 euro/camera dublă/3 nopţi) şi merită să mai zăboveşti în capitala suedeză. Stockholm se întinde pe mai multe insule şi este un oraş cosmopolit, care degajă linişte şi frumuseţe, atât prin ordine, prin curăţenie, dar şi prin gradul foarte ridicat de civilizaţie, care impune respect. Chiar dacă nu este un oraş deloc ieftin, este o destinaţie de vacanţă foarte frumoasă. Turnul Kaknas TV oferă vederi panoramice incredibile asupra capitalei suedeze, unde sunt de vizitat multe castele şi palate, legate mai mult sau mai puţin de regalitate: Palatul Regal, Palatul Drottninholm (fosta reşedinţă a familiei regale până în 1982), Palatul Gripsholm (unde se află Teatrul Gustavian şi o galerie care găzduieşte Colecţia Naţională de Portrete), Castelul Skokloser, Castelul Haringe şi Grădina Botanică. O croazieră printre numeroase insule care formează teritoriul pe care se află capitala suedeză poate fi o excelentă modalitate de a descoperi oraşul. Sigur, Primăria, Parlamentul, Catedrala sunt alte repere, inclusiv din punct de vedere turistic, dar şi o plimbare până la Uppsala, cel mai vechi centru universitar din întreaga Scandinavie te va încânta. De asemenea, merită o plimbare pe insula Djurgarden, acolo unde se află şi Muzeul ABBA.
Pentru a ajunge la aeroport, trebuie să iei trenul de mare viteză Arlanda Express, care pleacă din zona centrală (călătoria durează exact 20 de minute şi costă 240 coroane suedeze, adică ceva mai mult de 25 euro). de asemenea, există şi varianta autobuzului aeroportului (flygbussarna), care circulă frecvent, o călătorie durează 40 minute şi costă 110 coroane suedeze (aproximativ 12 euro).
9 august: Stockholm 11.15 - 15.00 Bucureşti
Companie: Tarom. Preţ: 152 euro/persoană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu