luni, 29 iunie 2015

În Georgia, la un meci de fotbal

La începutul lunii iulie încep meciurile de fotbal din tururile preliminare ale cupelor europene, prilej pentru noi destinaţii de vacanţă, aşa că am inclus aceste evenimente pe lista cu idei de vacanţă pentru luna iulie. Iar primul meci pe care îl propun este Dinamo Batumi - Omonia Nicosia, care are loc pe 2 iulie, de la ora locală 20.00, la Zestaponi, în Georgia.
Nici ţara în sine, nici zona sau oraşul Zestaponi nu reprezintă atracţii turistice de top, dar, totuşi, şi aici sunt lucruri care merită văzute, este o altă cultură care merită studiată şi înţeleasă. Oraşul Zestaponi este construit pe ambele maluri ale râului Kvirila, astfel că o plimbare pe malurile sale este o modalitate foarte plăcută, mai ales vara, de a vedea oraşul. În Zestaponi şi împrejurimi există numeroase vestigii istorice: Zeda Saqara (secolul al XI-lea), Tabakini (secolul al VI-lea), Tseva (secolul al XI-lea), Sanakhshire și alte biserici, castele din Evul Mediu timpuriu în Shrosha și Shorapani.
Totuşi, pentru un sejur mai plăcut ar fi de preferat să stai la Tbilisi şi să mergi doar în ziua meciului, eventual cu o maşină închiriată la Zestaponi. Poţi explora oraşul, împrejurimile, seara să asişti la meci şi apoi, înapoi, în capitala ţării.
Tbilisi este un oraş frumos, chiar dacă mai păstrează în unele zone stilul arhitectonic al fostei Uniuni Sovietice. Din punct de vedere turistic, există mai multe muzee care merită văzute - un muzeu etnografic, un altul numismatic, unul de artă şi altele. Zona veche a oraşului, dominată de Piaţa Libertăţii, are străduţe înguste, dar cochete, majoritatea pavate, iar casele sunt construite în jurul curţilor. Mai există un turn de televiziune, dar şi o Grădină Botanică, o plimbare pe Rustaveli, fiind încununarea unei zile frumoase.
La meci
Stadionul din Zestaponi, unde are loc partida Dinamo Batumi - Omonia Nicosia, se află aproape de centrul oraşului, ajungându-se destul de uşor. Bilete se găsesc la casele stadionului.
Cum se ajunge la Tbilisi?
1 iulie: Bucureşti 10.05 - 11.25 Istanbul 13.10 - 16.25 Tbilisi
5 iulie: Tbilisi 17.15 - 18.45 Istanbul 22.55 - 00.15 Bucureşti
Companie: Turkish Airlines. Preţ: 643 euro/persoană, cu toate taxele incluse.
Cea mai bună modalitate de a ajunge de la aeroport în oraş este autobuzul 37, care circulă la fiecare 15-30 minute în intervalul 7-22. Traversează centrul şi ajunge la gară, tariful unei călătorii fiind de 0,50 lari georgieni (aproximativ 0,2 euro).
Variante de cazare
Hotel Golden Palace, 4 stele, preţ 280 euro/camera dublă/4 nopţi
Continent Cron Palace, 4 stele, preţ 406 euro
ZP Palace, 4 stele, preţ 441 euro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu