sâmbătă, 18 iulie 2015

Croazieră în Marea Baltică şi în Marea Nordului

Este sezonul potrivit pentru o croazieră în nordul Europei, alegând pentru rândurile de faţă o croazieră în Marea Baltică şi în Marea Nordului, pe care am inclus-o şi în materialul cu idei de vacanţă pentru luna iulie. Se pleacă pe 25 iulie din Sankt Petersburg şi se trece prin Helsinki, Copenhaga, Oslo, Warnemunde, Tallin şi înapoi la Sankt Petersburg. Croaziera este operată de compania Princess Cruises cu vasul Regal Princess.
Nava Regal Princess a fost lansată în mai 2014 şi are 19 punţi şi o capacitate de 3.560 pasageri. Are numeroase facilităţi, totul este la superlativ şi te face să te simţi... regal.
Programul acestei croaziere arată astfel:
25 iulie: Sankt Petersburg, plecarea ora 18.00
26 iulie: Helsinki, 7.00 - 16.00
26 iulie: Nynashamn (Suedia), 7.00 - 18.00
27 iulie: pe mare
28 iulie: Copenhaga, 5.00 - 18.00
29 iulie: Oslo, 10.00 - 19.00
30 iulie: Aarhus, 12.00 - 19.00
31 iulie: Warnemunde, 7.00 - 21.00
1 august: pe mare
2 august: Tallinn, 8.00 - 17.00
3 august: Sankt Petersburg, debarcarea ora 6.30
Tarife
Cabină interioară - 1.984 dolari/persoană
Cabină exterioară cu balcon - 2.579 dolari/persoană
Suită - 3.174 dolari/persoană
Traseu
Sankt Petersburg. Pentru că este un oraş foarte frumos, eu aş pleca spre fosta capitală a Imperiului Ţarist cu câteva zile bune mai înainte, o variantă bună fiind următoarea:
21 iulie: Bucureşti 6.05 - 7.25 Istanbul 10.55 - 14.15 Sankt Petersburg
Companie: Turkish Airlines. Preţ: 397 euro/persoană/dus-întors.
De la aeroport în oraş varianta cea mai uzitată este autobuzul 13, dar şi taxiul este o soluţie bună. Te poţi caza la hotelul Solo na BolshoyMoskovskoy, 3 stele (340 euro/camera dublă, cu mic dejun inclus/4 nopţi) şi ai câteva zile pentru a explora un oraş de poveste. Din periplul oricărui turist prin acest oraş nu ar trebui să lipsească Palatul de Iarnă şi celebra piaţă din faţa sa, Arcul de Triumf, Muzeul Ermitaj, Catedrala Kazan, fortăreaţa Petru şi Pavel, Catedrala St. Isaac, dar şi o plimbare pe malurile Nevei. Staţiile de metrou sunt adevărate opere de artă, iar Palatul Peterhof, Versailles-ul ţarilor, este aproape de oraş şi merită chiar o zi întreagă.
Helsinki. Capitala Finlandei este un oraş cosmopolit, cu un centru vechi superb, situat în jurul Catedralei Evanghelico-Luterană. Sunt câteva muzee, biserici frumoase, Monumentul Sibelius, o grădină zoologică, dar poţi şi să faci o croazieră pe canalele oraşului sau chiar până la insula Soumenlinna, inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO, ori doar să te plimbi pe străzile curate şi îngrijite şi să descoperi un oraş frumos.
Nynashamn. Este o localitate micuţă, dar foarte pitorească, cu străduţe cochete şi cu o promenadă încântătoare. Capitala Suediei, Stockholm, este la 60 km şi se fac excursii, dar dacă ai mai fost, nu îţi va părea rău să rămâi în acest micuţ şi cochet oraş. Dacă alegi, totuşi, capitala Stockholm, poţi vedea Palatul Regal, Palatul Drottninholm (fosta reşedinţă a familiei regale până în 1982), Palatul Gripsholm (unde se află Teatrul Gustavian şi o galerie care găzduieşte Colecţia Naţională de Portrete), Castelul Skokloser, Castelul Haringe şi Grădina Botanică. Sigur, Primăria, Parlamentul, Catedrala sunt alte repere, inclusiv din punct de vedere turistic, dar şi o plimbare până la Uppsala, cel mai vechi centru universitar din întreaga Scandinavie te va încânta. De asemenea, merită o plimbare pe insula Djurgarden, acolo unde se află şi Muzeul ABBA.
Copenhaga. Va trebui să cumpăneşti cu grijă cei vrei să vezi în capitala daneză, pentru că va fi destul de greu să vezi prea mult. Nu ar trebui ratate Parcul Tivoli, faleza cu Mica Sirenă, Palatul Regal şi Muzeul Naţional, două clădiri extrem de pitoreşti şi de atrăgătoare pentru orice obiectiv foto. Ar mai fi două puncte care oferă o panoramă superbă a capitalei daneze: Turnul Rotund şi Biserica Mântuitorului, turla de 90 metri a acesteia din urmă fiind vizitabilă, chiar dacă ultimele 150 din cele 400 de trepte până sus, sunt pe exterior, nefiind protejate decât de un grilaj. Dar panorama este absolut superbă! Ar mai fi de neratat o plimbare cu trăsura prin centrul vechi, dar şi o plimbare cu vaporaşul pe canelele din zona centrală a capitalei daneze. Nu în ultimul rând, ar mai fi de amintit, Muzeul Rosenborg, o fostă reşedinţă regală de vară, dar şi vizitarea Primăriei, care este gratuită, urcarea în turnul de 100 metri prilejuindu-ţi ocazia de a face noi fotografii panoramice superbe.
Oslo. Printre atracţiile care nu ar trebui ratate în capitala Norvegiei se numără Fram Museum (unde se află cea mai solidă barcă de lemn construită vreodată în lume) sau Castelul Akershus, dar şi Primăria (unde are loc anual decernarea Premiilor Nobel), Palatul Regal, Opera, Catedrala, clădirea Parlamentului, numeroase muzee, galerii de artă şi parcuri. Dacă eşti pasionat de vederi panoramice, trebuie să ajungi la Holmenkollen, trambulina pentru sărituri cu schiurile din vestul capitalei, de unde vei avea o imagine superbă de ansamblu a întregii zone.
Aarhus. Este un oraş cu foarte multe spaţii verzi, cu multe muzee, un loc încântător. Există în oraşul Vechi un adevărat muzeu în aer liber, cu peste 75 de clădiri daneze originale foarte bine păstrate, dar se mai pot vizita şi alte atracţii importante: catedrala, primăria, Muzeul Viking. De asemenea, nu ar trebui ratată şi o plimbare printr-unul dintre multe parcuri ale oraşului.
Warnemunde. Este mai degrabă o staţiune, decât un oraş, dar este un port important al Germaniei la Marea Baltică, aflându-se pe malurile estuarului de la vărsarea râului Warnow. Aici sunt plaje generoase şi o promenadă încântătoare, alte atracţii fiind farul din port, datând din 1897 şi care are o înălţime de 37 metri. Merită să faci şi o plimbare prin centrul vechi, acolo unde vei întâlni case cu o arhitectură tipică.
Tallinn. Tallinn este un oraş fondat în anul 1157 şi în ciuda tuturor vicisitudinilor istorice a reuşit să-şi păstreze centrul medieval în condiţii foarte bune, în zilele noastre fiind inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Cele mai importante repere turistice sunt Raekoja Plats (piaţa centrală a oraşului, unde se află şi primăria veche, datând din perioada medievală) şi Toomkirk (cea mai veche biserică din Estonia, fondată în anul 1219). De asemenea, merită văzute Palatul şi parcul Kadriorg. Palatul a fost construit în secolul al XVIII-lea de ţarul Petru I. Parcul a fost înfiinţat în anul 1718, iar pe lângă grădinile palatului a fost amenajat un iaz, în mijlocul căruia se află statuia lui Poseidon, iar ceva mai departe este un lac, care găzduieşte lebede şi raţe sălbatice. În parc se află numeroase vile ale vechilor nobili, iar în apropiere se află reşedinţa preşedintelui Estoniei, precum şi numeroase sedii ale unor ambasade. Porţile Viru au fost construite în secolul al XIV-lea şi reprezentau baza cetăţii fortificate. Astăzi au mai rămas doar două turnuri de 10 metri, foarte apreciate din punct de vedere turistic. Castelul Toompea se află în vârful dealului cu acelaşi nume şi găzduieşte astăzi Parlamentul Estoniei.
Sankt Petersburg. După debarcare te poţi caza la acelaşi hotel şi poţi să te mai plimbi sau să vezi ce nu ai apucat să vezi înainte de îmbarcare. Pentru întoarcerea în ţară, varianta aleasă ar fi:
4 august: Sankt Petersburg 15.25 - 18.55 Istanbul 22.55 - 00.15 Bucureşti
Companie: Turkish Airlines.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu