luni, 27 iulie 2015

O excursie de o zi din Praga - Terezin

Terezin este una dintre destinaţiile destul de triste pentru o excursie de o zi în afara capitalei cehe Praga, pentru că este vorba de un fost lagăr de tranzit pentru evrei. Dacă te pasionează astfel de monumente sau dacă ţi-a plăcut la Auschwitz, atunci, Terezin este o variantă bună pentru o astfel de excursie, mai ales că se ajunge destul de uşor.
De la autogara Florenc, în direcţia Litomerice sunt 6 curse zilnice, preţul unei călătorii fiind de aproximativ 60 coroane cehe (aproximativ 2,2 euro). De asemenea, prin mai multe agenţii, se pot face rezervări de excursii către Terezin.
Terezin a fost construit în secolul al XVIII-lea de Împăratul Joseph al II-lea ca fortăreaţă militară, dar a fost modificat complet, fiind transformat în Ghetou Evreiesc şi folosit ca lagăr de tranzit pentru evreii care ajungeau la Auschwitz. Până la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, pe la Terezin trecuseră aproximativ 150.000 evrei şi alţi 35.000 au murit din cauza bolilor, a înfometării şi a condiţiilor de aici. În tot acest timp, naziştii convingeau reprezentanţii Crucii Roşii că aici era un centru cultural şi comercial înfloritor. Acum, Terezin aminteşte de cumplita tragedie a holocaustului din al doilea război mondial, putându-se vizita Muzeul Ghetoului, Fortăreaţa Principală şi Fortăreaţa Mică, dar şi o secţiune unde s-a aflat Crematoriul. Este foarte multă linişte, o linişte apăsătoare, astfel că şi turiştii se simt datori să vorbească în şoapte. Deasupra porţii de intrare se află încă sloganul impus de nazişti "Arbeit Macht Frei" (Munca te eliberează),
iar în faţa fortăreţei se află Cimitirul Naţional, înfiinţat în 1945.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu