joi, 2 iulie 2015

O pitorească localitate elveţiană - Aarau

În materialul cu idei de vacanţă pentru luna iulie, printre destinaţiile europene propuse se număra şi o pitorească localitate dintr-o ţară foarte dragă mie, Elveţia. Este vorba de Aarau.
Capitala vorbitorilor de germană din Elveţia, Aarau se află aproape de graniţa cu Germania, în nordul ţării. Cu siguranţă cea mai dulce, dar probabil şi cea mai plăcută "îndeletnicire" în Aarau este vizitarea unei fabrici de ciocolată şi degustarea de rigoare. Tot aici se găseşte o îngheţată remarcabilă, precum şi numeroase sortimente de bere.
Din punct de vedere turistic, orașul Aarau se mândrește cu înfățișarea unei localități cu aer medieval; specificul este asigurat de numeroasele streșini cu aspect unic ce pot fi văzute în special în centrul vechi. Aceste streșini vopsite pe partea interioară, dinspre case, poartă denumirea de "Dacchimmel" și datează tocmai din secolul al XVI-lea, când această modă cucerise tot centrul orașului. Sunt cele mai renumite din întreaga Elveție.
Printre cele mai vechi obiective turistice ale orașului Aarau din Elveția se numără complexul Turnul Poarta de Sus, construit de-a lungul secolului al XIII-lea, apoi extins de-a lungul secolului al XV-lea, din dorința de a-l face cel mai înalt turn de apărare din împrejurimi. Tot atunci i s-a adăugat un enorm ceas, care încă funcționează și astăzi. Streașina este împodobită cu clopoței. Turnul a folosit de-a lungul sutelor de ani drept închisoare, unde își avea locuința și paznicul orașului. În prezent, este deschis vizitatorilor.
Clădirile actuale ale primăriei orașului Aarau datează și ele tocmai din secolul al XIII-lea. Au fost construite sub forma unui castel și a unui turn (cetatea Rore), înconjurate de mai multe castele micuțe, destinate membrilor familiei de conți Kyburg. Din secolul al XVI-lea, construcțiile au trecut printr-o fază de restaurare și extindere, pentru a deservi intereselor administrative ale orașului, funcție pe care și-au păstrat-o până în zilele noastre.
Spațiile verzi împânzesc orașul Aarau; peste tot se pot admira fie parcuri publice, fie grădini botanice. Până și curțile oamenilor se pot constitui în mici obiective turistice, de la distanță. Cel mai renumit parc al orașului se cheamă Roggenhausen și reprezintă o adevărată rezervație de animale sălbatice. Se întinde pe o suprafață de 15 hectare și de circa 100 de ani reprezintă una dintre atracțiile turistice majore ale orașului. Pot fi admirate animale dintre cele mai diverse: porci mistreți, căprioare, ponei, oi, iepuri. Datorită suprafeței generoase, turiștii pot face excursii. La dispoziția lor se află un restaurant cu terasă, un teren de joacă și trasee pentru scutere.
Arta este bine reprezentată în orașul Aarau. Se pot vizita câteva muzee absolut speciale: Muzeul de Artă, dedicat creațiilor și personalității arhitectului Herzog, Muzeul Naturama cu expoziții de plante și animale din zona râului Aare, Muzeul Pantofilor al companiei Bally Shoe.
Cum se ajunge la Aarau?
Cu avionul până la Zurich şi apoi cu trenul, existând multe trenuri care parcurg distanţa dintre cele două oraşe destul de apropiate.
30 iulie: Bucureşti 16.05 - 17.30 Zurich
6 august: Zurich 12.10 - 15.25 Bucureşti
De la aeroport, cea mai bună legătură spre centrul oraşului este trenul. Circulă la interval de maximum 12 minute, tot în 12 minute ajugându-se în Gara Centrală din Zurich. Un bilet costă 6,60 franci elveţieni şi este valabil o oră. Din gară poţi lua trenul direct la Aarau.
O călătorie durază între 23 şi 42 minute, în funcţie de rangul trenului.
Variante de cazare
Best Western Plus Hotel Storchen, 4 stele, preţ 1.134 euro/camera dublă/7 nopţi
Sorell Hotel Aarauerhof, 3 stele, preţ 739 euro
Aarau West Swiss Quality Hotel, 3 stele, preţ 1.247 euro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu