duminică, 6 septembrie 2015

O excursie de o zi din Praga - Marianske Lazne

În jurul capitalei Cehiei sunt multe atracţii turistice - castele, staţiuni, oraşe mai mici sau mai mari, care merită o excursie de o zi în cadrul unei vacanţe la Praga. În rândurile care urmează - Marianske Lazne, mai cunoscută sub numele Marienbad.
Marianske Lazne este un oraş spa neoclasic şi Art Nouveau, cu un climat excelent, cu izvoare, dar şi cu panoramă muntoasă deosebit de frumoasă. Sunt multe clădiri spectaculoase, într-un stil arhitectonic plăcut ochiului - New Spa, Casa Cazino - colonada neoclasică din 1889 este o considerată o bijuterie a genului, lor adăugându-li-se numeroase parcuri, pavilioane, grădini. Deşi este un oraş-staţiune relativ nou, la Marianske Lazne au ajuns nume celebre, atrase de apele terapeutice de aici - Goethe, Gogol, Wagner, Chopin, împăratul Franz Joseph al Austriei, Regele Edward al VII-lea al Angliei. Hlavni, strada principală din Marianske Lazne, este o adevărată promenadă, cu multe cafenele, hoteluri, magazine, chiar şi muzee. În apropiere sunt şi două biserici frumoase - una anglicană şi alta ortodoxă rusă, aceasta din urmă având un iconostas din porţelan, considerat a fi cea mai mare bucată de porţelan din lume.
De la Praga sunt aproximativ 150 km până la Marianske Lazne. Există trenuri expres din gara principală din Praga la Marianske Lazne, via Plzen. Călătoria durează cam 3 ore şi costă 240 coroane cehe (9 euro). Cu autobuzul călătoria durează tot cam 3 ore, tot este necesară schimbarea la Plzen, dar costă numai 180 coroane (7 euro). În Marianske Lazne, gara şi autogara sunt una lângă cealaltă şi se ajunge până în centrul oraşului-staţiune cu autobuzul 5 (12 coroane - 0.5 euro). De asemenea, există şi varianta achiziţionării unei excursii de la o agenţia de turism din capitala cehă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu