luni, 21 septembrie 2015

Pelerinaj la Mănăstirea Prislop (III)

Agenţia de turism Teron Intertur Câmpina a organizat recent un pelerinaj la Mănăstirea Prislop şi la Mormântul Părintelui Arsenie Boca, loc încărcat de sacralitate şi spiritualitate. Zilele trecute v-am prezentat primele două episoade din cadrul acestui pelerinaj (aici şi aici), în rândurile de faţă oprindu-mă la Mănăstirea Prislop şi Mormântul Părintelui Arsenie Boca, adică exact punctul culminant al acestui pelerinaj.
Mănăstirea Prislop se află într-una dintre cele mai pitoreşti zone din România - Ţara Haţegului, la o altitudine de 640 metri şi înconjurată de dealuri cu pante blânde şi (încă) împădurite. Mănăstirea a fost ctitorită de Sf. Nicodim în a doua jumătate a secolului al XIV-lea.
Părintele Arsenie Boca este considerat al treilea ctitor al mănăstirii. La 25 noiembrie 1948, Mitropolitul de atunci al Ardealului, Nicolae Bălan, a adus personal la Prislop, pentru restaurarea mănăstirii aflată într-o stare jalnică, pe Ieromonahul Arsenie Boca, până atunci stareţul reînviatei mănăstiri brâncoveneşti de la Sâmbăta de Sus. Ca stareţ al mănăstirii, Părintele Arsenie, licenţiat în teologie la Sibiu şi absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti, începe imediat înfrumuseţarea locului şi restaurarea mănăstirii, ajutat de fratele Nicolae Zaharia, tot de la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus. În afară de rolul covârşitor pe care l-a avut prin înzestrarea harică a duhovniciei, Părintele Arsenie Boca a conceput şi a îndrumat toate lucrările de construcţie şi înfrumuseţare a Mănăstirii Prislop, între anii 1948-1988, unele dintre acestea fiind chiar înfăptuite personal. În perioada 1960-1988 a pictat biserica din satul Drăgănescu de lângă Bucureşti, icoanele de pe catapeteasma bisericii din Prislop şi a realizat aşezământul monahal din oraşul Sinaia, astăzi metohul Mănăstirii Prislop. S-a săvârşit din viaţa la 28 noiembrie 1989 şi este înmormântat în cimitirul Mănăstirii Prislop.
În urma succesului înregistrat de primul pelerinaj la Prislop şi la solicitarea turiştilor-pelerini, Agenţia de turism Teron Intertur Câmpina organizează un nou pelerinaj la Mănăstirea Prislop şi Mormântul Părintelui Arsenie Boca pe 15-16 octombrie. Detalii şi înscrieri - intertur.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu