sâmbătă, 23 ianuarie 2016

Jurnal de călătorie, Italia 2015 - Veneţia, Basilica San Marco

Basilica San Marco ocupă una dintre laturile pieţei cu acelaşi nume, kilometrul 0 al Veneţiei. Este spectaculoasă, mare (chiar dacă nu pare) şi deşi era în renovare o parte a faţedei, aceasta nu-i ştirbea cu nimic din frumuseţe. Fiecare detaliu (şi sunt multe) are propria sa poveste... Nu am apucat să intrăm, dar ne-a plăcut faţada, mozaicurile strălucind în lumina soarelui care se pregătea să apună.
În prima zi, am nimerit într-un moment de maximă aglomeraţie, astfel încât este foarte greu să apari singur în vreo fotografie. Au şi acelea farmecul lor... În schimb, a doua zi, dis de dimineaţă, piaţa era pustie şi am putut admira în linişte detaliile faţadei. Din păcate, biserica era închisă la acea oră matinală.
Mai sunt o serie de detalii care mi s-au părut interesante. Primul lăcaş de cult pe acest loc a fost ridicat în anul 828, iar actuala clădire a fost sfinţită şi inaugurată în anul 1094.
O poveste interesantă au şi cei patru cai de deasupra intrării principale. Ei au fost practic furaţi de la Constantinopol în anul 1204 de cruciaţii veneţieni catolici şi postaţi deasupra portalului principal de intrare în anul 1254. L-au atras şi pe Napoleon, atunci când acest a ajuns la Veneţia. Astăzi, caii originali sunt expuşi la Museo di San Marco, din apropierea basilicii, cei aflaţi pe faţada fiind doar nişte copii din bronz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu