vineri, 5 februarie 2016

Jurnal de călătorie, Italia 2015 - Veneţia, Campanilla Basilicii San Marco

Campanilla sau pe româneşte Clopotniţa Basilicii San Marco este un turn situat în colţul Pieţei San Marco de la lângă Biblioteca Marciană. Are aproape 100 de metri, iar o astfel de campanilla există pe acest loc din secolul al IX-lea.
Actualul model datează din anul 1514, dar turnul s-a prăbuşit pe 14 iulie 1902, fiind refăcut şi reinaugurat pe 25 aprilie 1912. Se poate urca până la baza piramidei din vârf, de unde se apune că priveliştea este ireal de frumoasă. Noi nu am urcat, lăsând această "delicatesă" pentru o viitoare vizită în Serenissima Republica.
De-a lungul secolelor, Campanilla Basilicii San Marco a fost locul unde s-au petrecut evenimente memorabile, dar o plăcuţă atestă şi astăzi că aici, pe 21 august 1609, Galileo Galilei i-a făcut o demonstraţie cu telescopul său dogelui Veneţiei, Antonio Priuli.
Acum, impresia care o lasă Campanilla este foarte puternică, deşi toate clădirile din jur sunt cel puţin la fel de încărcate de istorie. De oriunde l-ai privi - de la baza lui, dintre coloanele Palatului Dogilor sau dinpre ţărm, printre coloanele având în vârful lor Leul înaripat al Sf. Marcu sau statuia Sf. Teodor - grandoare Campanillei este la fel de evidentă. O adevărată încântare, încă un "must see" al Veneţiei.
Intrarea în Campanilla

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu