duminică, 14 februarie 2016

Jurnal de călătorie, Italia 2015 - Veneţia, Colonne di San Marco e San Todaro

Sau mai pe româneşte - Coloanele Sf. Marcu şi Sf. Teodor. Sunt două coloane din marmură şi granit, amplasate la intrarea în Piazza San Marco dinspre mare.
Au fost construite de Nicolò Barattiero în timpul dogelui Sebastiano Ziani (1172-1178), când piața a fost extinsă și reorganizată. Coloanele uriașe, transportate din Orient ca pradă de război, trebuiau să fie inițial trei, dar cea de-a treia s-a pierdut, împreună cu nava care o transporta în timpul debarcării.
Coloana care se află pa partea dinspre Palatul Dogilor are în vârful ei leul înaripat, simbol al Sf. Marcu, care este începând din anul 862 sfânt patron și simbol al orașului și al statului venețian. Este o sculptură de bronz foarte veche, probabil inițial o himeră, căreia i s-au adăugat mai târziu aripi.
Pe partea dinspre bibliotecă se află statuia Sf. Teodor, sfânt bizantin și războinic, primul protector al orașului, reprezentat în marmură în timp ce ucidea un balaur. Sculptura este o copie a originalului expus la intrarea în Palatul Dogilor. La baza ambelor coloane se află reprezentări ale meseriilor.
Sunt multe legende legate de cele două coloane, dar ca turist nu poţi decât să te bucuri de frumuseţea lor şi să încerci unghiuri noi pentru a imortaliza o vacanţă memorabilă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu