sâmbătă, 20 februarie 2016

Jurnal de călătorie, Italia 2015 - Veneţia, Biblioteca Marciană

Când ajungi la Piaţa San Marco dinspre mare, privirea îţi este atrasă de Palatul Dogilor, iar printre coloanele sfinţilor Marcu şi Teodor cauţi să zăreşti basilica. Astfel, clădirea din stânga, faţă în faţă cu Palatul Dogilor este pe nedrept oarecum ignorată.
Aici se află Biblioteca Marciană, al cărei nume cinsteşte memoria Sf. Marcu, patronul spiritul al Veneţiei. Este o clădire renascentistă, unul dintre cele mai vechi depozite de manuscrise din Italia şi deţine una dintre cele mai mari colecţii de texte clasice din lume. Aici se găsesc câteva săli impresionante.
Actuala clădire a fost ridicată la jumătatea secolului al XVI-lea, pimele 16 arcade fiind realizate între anii 1537 - 1553. În anul 1588 au fot adăugate alte 5 arcade, care au adus marginea clădirii până aproape de dig. Dar colecţiile au început să se adune din 1468, atunci când cardinalul Bessarian a donat o impresionantă serie de peste 1.000 de manuscrise, din care 750 în latină şi greacă.
Astăzi, în afară de circa un milion de cărți tipărite, Biblioteca Marciană conține aproximativ 13.000 de manuscrise, 2.883 de incunabule (cărţi tipărite înainte de anul 1500) și 24.055 de lucrări tipărite între 1500 și 1600. Există multe anluminuri (motive decorative pe bază de arabescuri şi forme geometrice, puse în valoare cu aur şi argint, care împodobeau vechile manuscrise, în special din Evul Mediu). Printre comorile de neînlocuit sunt zeci de partituri de operă de Francesco Cavalli și sonate de Domenico Scarlatti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu