sâmbătă, 13 februarie 2016

O excursie de o zi din Praga - Lidice

La numai de 30 de minute de mers cu autobuzul de capitala Cehiei se află satul Lidice. A fost ras de pe faţa pământului de nazişti în al doilea război mondial, devenind un simbol al opoziţiei cehilor la Reich-ul lui Hitler.
Lidice a intrat în conştiinţa mondială în anul 1942, într-un moment de maximă cruzime din partea ocupaţiei naziste. Atunci, un grup de paramilitari cehi şi slovaci cantonat în Marea Britanie a fost trimis în ţară pentru a-l asasina pe Reinhard Heydrich, liderul nazist al protectoratului şi ofiţerul german cu cel mai înalt rang de pe teritoriul ceh. Paramilitarii au reuşit să detoneze limuzina lui Heydrich la finele lunii mai 1942, iar acesta a murit o săptămână mai târziu, din cauza rănilor provocate. Germanii au fost atât de furioşi pentru acest asasinat încât au decis să ucidă toată populaţia din satul Lidice, unde suspectaseră ei că fuseseră găzduiţi atacatorii. Pe 10 iunie 1942, forţele germane au adunat toţi bărbaţii peste 16 ani şi i-au executat prin împuşcare. Femeile au fost trimise în lagărul de concentrare de la Ravensbruck, unde au murit majoritatea, iar cei 90 de copii au fost trimişi fie în lagărul Cneisenau, fie în orfelinate dacă aveau trăsături germanice. În total, au murit 348 din cei aproape 500 locuitori ai acestui sat. Apoi, germanii au distrus integral satul, dinamitând fiecare clădire din sat.
Astăzi, un muzeu mic, dar fascinant şi impresionant explică tragedia de aici. Te poţi plimba pe câmpul unde a fost odată satul Lidice, poţi vedea cimitirul vechi şi nou, dar şi crucea de lemn, care marchează groapa comună a bărbaţilor executaţi în 1942. Intrarea în muzeu costă 80 coroane cehe (aproximativ 3 euro).
La Lidice se ajunge uşor cu autobuzul, de la staţia situată vis-a-vis de hotelul Diplomat din Praga, lângă staţia de metrou Dejvicka (linia A). Pe autobuz trebuie să scrie Lidice - Kladno. Biletele se pot achiziţiona de la şofer (30 coroane - 1,1 euro), iar călătoria durează aproximativ 30 minute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu