duminică, 13 martie 2016

Jurnal de călătorie, Italia 2015 - două biserici cu poveşti interesante

În Veneţia sunt multe biserici, unele ascunzând poveşti interesante, iar cele mai multe fiind destul de greu de găsit prin hăţişul de alei şi canale ale acestui oraş. În plimbarea noastră de seară din singura seară petrecută la Veneţia ne-am oprit asupra a două biserici foarte apropiate, aproape lipite.
Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari este în cartierul San Polo.
Este una dintre cele mai mari biserici din oraş. Franciscanii au acordat un teren pentru construirea acestei biserici în anul 1250, dar biserica nu era finalizată în anul 1338. În schimb, campanilla (clopotniţa) a fost finalizată în 1396 şi este a doua astfel de construcţie ca înălţime din Veneţia, după campanilla Basilicii San Marco. Impozanta basilică este construită din cărămidă şi este una dintre cele trei biserici notabile din oraş construite în stil gotic italian. Tiziano, unul dintre cei mai importanţi pictori din secolul al XVI-lea, reprezentant de seamă al şcolii veneţiene de pictură, este înmormântat în această biserică.
În spatele impunătoarei biserici se află Chiesa San Rocco, pe latura cea mai mică a unei piaţete triunghiulare. celelalte laturi sunt ocupate de Basilica Frari şi de clădirea care adăposteşte Scuola Grande di San Rocco. Chiesa San Rocco a fost construită între anii 1489 şi 1508, dar a fost modificată substanţial în anul 1725. Faţada a fost refăcută în anii 1765 - 1771, de atunci fiind în actuala sa prezentare. Moaştele lui San Rocco se află în această biserică, iar din anul 1576, atunci când a fost declarat sfânt patron al oraşului, Dogele venea în fiecare zi de 16 august în pelerinaj la această biserică.
Şi cealaltă clădire care închide triunghiul, Scuola Grande di San Rocco, are o poveste fascinantă. Creată la sfârşitul secolului al XV-lea cu rolul de a fi alături de oameni în perioada ciumei, instituţia a devenit apoi un loc dedicat picturii, aici regăsindu-se numeroase picturi ale lui Tintoretto şi ale discipolilor săi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu