marți, 8 martie 2016

Jurnal de călătorie, Italia 2015 - Veneţia, Basilica di Santa Maria della Salute

Basilica di Santa Maria della Salute este una dintre cele mai faimoase biserici din Veneţia. Este una dintre emblemele fabulosului oraş italian, cupola sa şi imaginea sa văzute de pe Podul Academiei fiind sursă de inspiraţie pentru pictori celebri. Basilica a fost construită începând cu anul 1631, după epidemia de ciumă.
Edificiul are dimeniuni impresionante - 70m lungime, 47m lăţime, două cupole, o pereche de campanille, totul aşezat pe o platformă de beton susţinută de un milion de piloni din lemn! Este construită din piatră de Istria şi cărămidă acoperită cu praf de marmură. În vârful frontului se află o statuie a Fecioarei Maria.
Am văzut prima dată această biserică în seara primei zile la Veneţia, venind din Piazza San Marco. Deja soarele se pregătea să-şi ia la revedere de la acea zi, iar culorile cerului te făceau să înţelegi de ce mari pictori erau atraşi de priveliştea aceasta. Apoi, am revăzut-o de pe Podul Academiei, la fel de spectaculoasă. În schimb, a doua zi dis-de-dimineaţă, în lumina răsăritului, culorile care o inundau erau de-a dreptul fabuloase, umplându-se sufletul de încântare. Ne-am despărţit de această imagine, odată cu trecerea unui modern vas de croazieră chiar prin spatele basilicii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu