sâmbătă, 30 aprilie 2016

Poveşti de călătorie - Aveiro şi Coimbra

De mult doream să vizitez AVEIRO şi mai ales COIMBRA. Despre primul ştiam că este supranumit VENEŢIA PORTUGALIEI,  
iar despre celălalt că este oraşul în care, undeva pe la mijlocul secolului al XIV-lea, a fost înfiinţată cea de-a doua universitate a Europei, prima fiind cea de la Bologna.
În plus, colegul meu Radu Simion mi-a vorbit cu admiraţie despre această urbe, pe care o caracteriza folosind cuvântul EXCEPŢIONAL. Şi a avut dreptate. Oraşul universitar se află undeva sus, pe culmi, iar la poalele sale ai de-a face cu o cetate ornată cu străzi înguste, multe din ele pietonale, în care, la tot pasul, poţi vedea biserici, turnuri ori statui.
O Siena în miniatură sau un Toledo în care nu vezi, în vitrine, atâtea şi atâtea săbii. Şi la Aveiro şi la Coimbra te stăpâneşte un preaplin sufletesc, o bucurie că, iată, ai ajuns acolo pe care cu greu ţi-o poţi cenzura. PORTO e însă la fel de frumos, dar MULT MAI MARE şi MULT MAI PLIN DE VIAŢĂ. Mai ales că, după lăsarea serii, la Aveiro şi la Coimbra oamenii se retrag în case, iar multe magazine şi restaurante se închid, pe când, în oraşul de pe Douro, FEBRA NOCTURNĂ cuprinde toată suflarea.
Dan Culicovschi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu