miercuri, 22 iunie 2016

Jurnal de călătorie, Italia 2015 - Două palate din centrul Bolognei

În centrul Bolognei, pe latura opusă Basilicii din San Petronio din Piazza Maggiore se află o construcţie cu o formă mai ciudată. De fapt, aici sunt două palate.
Palazzo del Podesta a fost primul, situat chiar vis-a-vis de Basilica di San Petronio. A fost construit în jurul anului 1200, aici fiind sediul Padestei locale, adică locul în care se aflau cei mai mulţi dintre funcţionarii publici ai oraşului. Clădirea este realizată într-un stil clasic pentru Bologna, cu arcade, sub care se află o serie de magazine.
Palazzo Re Enzo este cel mai recent, din punct de vedere al construcţiei, datând din perioada 1244-1246, când a fost construit ca o extensie a Palazzo del Podesta. De altfel, Palazzo Re Enzo este despărţit de Piazza Maggiore chiar de Palazzo del Podesta. Palazzo Re Enzo îşi trage numele de la Enzio din Sardinia, fiul lui Frederick al II-lea, care a fost ţinut prizonier aici din anul 1249 şi până la moartea sa, în 1272. Aici s-au aflat de-a lungul timpului arhivele oraşului, capela Santa Maria dei Cacerati, unde aveau acces condamnaţii la moarte, dar şi birourile pretorului. Aspectul gotiv actual datează din anul 1905, de la cea mai recentă renovare. Deasupra acestui palat se află Torre dell'Arengo, de unde erau alarmaţi oamenii în situaţii de urgenţă. De asemenea, chiar în dreptul Fântânii lui Neptun, există un pasaj paralel cu Piazza Maggiore.
În ultima seară în care am fost la Bologna, într-o curte interioară a avut loc un el de festival culinar, cu o grămadă de bunătăţi locale, dar şi cu o mare aglomeraţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu