sâmbătă, 2 iulie 2016

Jurnal de călătorie, Italia 2015 - Bologna, Garisenda e degli Asinelli

Garisenda e degli Asinelli sunt cele două turnuri medievale, emblematice, din centrul Bolognei. Nu ai cum să le ratezi odată ce ai ajuns în zona centrală!
Sunt cele mai cunoscute dintre cele 24 de turnuri, care au supravieţuit până în zilele noastre, din cele peste 100 din secolele al XII-lea şi al XIII-lea. La fel ca la San Gimignano, probabil că Bologna acelor vremuri arăta asemănător cartierelor gen Manhattan, din zilele noastre. Nu se ştie prea exact care era rolul acestor construcţii - unii spun că aveau funcţii militare, alţii că erau doar un semn al bogăţiei nobililor care le ridicau. Cert este că, astăzi, le putem admira.
Asinelli este turnul din dreapta fotografiilor, cel mai înalt. Se crede că a fost ridicat între 1109 şi 1119 şi că, iniţial, a fost mult mai înalt structura bazei permiţând ca turnul să fie mai înalt cu cel puţin 20-25 metri. Se ştie cu exactitate că înălţimea actuală de 97,2 metri o are din anul 1488. De-a lungul timpului, după ce a devenit proprietate publică, acest turn a fost închisoare, dar şi cetate. Asinelli este considerat cel mai înclinat turn din Italia, având o înclinaţie de 1,3 metri. Turnul Asinelli se poate vizita, preţul biletului fiind de 3 euro.
Garisenda, vecinul său, are numai 48 metri, dar se crede că a avut peste 60 metri, iniţial. Ridicarea sa a fost întreruptă în anul 1351 din cauza afundării fundaţiilor. A aparţinut breslei postăvarilor până în secolul al XIX-lea, când a devenit proprietate municipală. Nu este deschis publicului.
În faţa celor două turnuri, în Piazza Ravegnana, se află statuia Sfântului Petronius, patronul spiritual al oraşului Bologna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu