vineri, 30 decembrie 2016

Jurnal de călătorie, Germania 2016 - Frankfurt, Catedrala

Catedrala este de fapt Biserica Sf. Bartolomeu, dar este unanim cunoscută sub numele Kaiserdom (Catedrala Împăraţilor), pentru că aici, între secolele al XVI-lea şi al XVIII-lea, au avut loc încoronările împăraţilor Sfântului Imperiu Roman.
Biserica datează din secolele al XIII-lea al XV-lea şi majoritatea obiectelor de valoare există şi astăzi. Turnul de gresie roşie, cu o înălţime de aproape 100 metri, a fost adăugat între anii 1415 - 1514 şi a fost vreme îndelungată cea mai înaltă construcţie din oraş. A fost devastată de un incendiu în 1867, fiind refăcută aşa cum o vede, astăzi, iar în timpul celui de-al doilea război mondial a fost din nou distrusă, parţial, fiind refăcută după aceleaşi planuri, în anii '50. Biserica este renovată destul de recent.
În interior, biserica este destul de simplă, austeră chiar, conform regulile catolicismului, dar sunt câteva lucruri care ies în evidenţă şi merită subliniate - un grup statuar în mărime naturală reprezentând crucificarea şi minunata sculptură Altarul Mariei dormind. Există mai multe altare, fiecare cu povestea, dar şi cu frumuseţea sa. De asemenea, orga este foarte frumoasă, impresionată şi ne putem imagina cum sună muzica la această orgă. Nu ştiu dacă exista şi aici obiceiul de la Vatican de a anunţa alegerea unui nou suveran prin celebrul fum alb, dar cert este că se poate vedea o încăpere, puţin mai retrasă, unde avea loc alegerea noului împărat. Şi nu se poate să nu ai un sentiment măreţ de a te afla în faţa istoriei!
Am ajuns la catedrală pe o mică alee pornind chiar din Piaţa Romer. Intrarea în biserică este gratuită. Se poate vizita un mic muzeu (2 euro) şi se poate urca în turn, parcurgând cele 328 de trepte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu