joi, 19 ianuarie 2017

Chartres, o încântare...

Sunt foarte multe localităţi din Franţa care dacă nu ar fi existat Parisul, Marsilia, Nisa, Colmar, Grenoble şi multe altele ar fi putut concura cu succes la titlul - neoficial - de cea mai importantă atracţie turistică din Hexagon. Una dintre aceste localităţi este Chartres, aflată la 80 km sud-vest de capitala franceză, o localitate pe care am inclus-o pe lista cu idei de vacanţă pentru luna ianuarie şi pe care o descoperim împreună în rândurile următoare.
Silueta orăşelului Chartres este dominată de o somptuoasă catedrală catolică de rit latin - considerată cea mai reprezentativă, completă şi bine conservată catedrală în stil gotic. A fost construită la începutul secolului al XIII-lea, ridicarea ei durând aproximativ 30 de ani. Este un important loc de pelerinaj, catedrala dominând nu numai oraşul Chartres, ci şi întreaga câmpie, putând fi văzută de la zeci de kilometri. În anul 1979, catedrala a fost inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Cei care ajung aici, merită şi să viziteze interiorul catedralei, vitraliile fiind absolut superbe. După ce îţi vei lua ochii de la vitralii, priveşte pe jos: vei vedea un labirint unic, pe care mulţi pelerini chiar îl parcurg. În privinţa Catedralei există numeroase variante de acces - tur clasic, un tur al criptei, accesul la unul dintre turnuri, cu o înălţime de 70 metri, preţul maxim fiind de 8 euro (în zilele senine se vede Tour Eiffel, din Paris😨). Mai multe detalii privind tarifele, precum şi programul pentru fiecare tur în parte, aici.
Dincolo de superba catedrală, o plimbare prin zona centrală a oraşului Chartres este încântătoare şi îţi oferă ocazia să descoperi locuri extrem de frumoase şi pitoreşti, bucurându-te de vederea turnurilor catedralei din aproape orice punct al oraşului.
Cum se ajunge la Chartres?
Mai întâi trebuie să ajungi la Paris, iar o variantă bună ar putea fi următoarea:
24 ianuarie: Bucureşti 6.55 - 9.05 Paris
31 ianuarie: Paris 18.15 - 22.05 Bucureşti
Companie: Air France. Preţ: 158 euro/persoană, fără bagaj de cală.
De la aeroport poţi lua RER-ul până în zona Notre Dame.
Poţi zăbovi măcar câte o zi înainte şi după sejurul la Chartres şi în capitala franceză. De la Paris, din Gara Montparnasse, poţi lua un tren în direcţia Rambouillet şi coborî la Chartres. Călătoria durează o oră şi un sfert.
Variante de cazare 
Hotel des Poemes, preţ 388 euro/camera dublă, cu mic-dejun inclus/5 nopţi (25-30 ianuarie)
Best Western Grand Monarque, 4 stele, preţ 530 euro
Jehan de Beauce, 4 stele, preţ 452 euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu