sâmbătă, 14 ianuarie 2017

În Shetland, un tărâm de vis, pentru un festival viking

Pe lumea aceasta sunt tot felul de festivaluri, care mai de care mai inedit. Dar un festival care nu ar trebui să-l ratezi cel puţin o dată în viaţă este UP HELLY AA, un festival istoric viking, care se desfăşoară anul acesta pe 31 ianuarie, la Shetland, în Scoţia. Este una dintre favoritele de pe lista cu idei de vacanţă pentru luna ianuarie.
Shetland cuprinde peste 100 de insule, dintre care numai 15 sunt locuite, aparţinând de Scoţia şi situate acolo unde Marea Nordului întâlneşte Oceanul Atlantic. Se află la distanţă aproximativ egală (350-360km) de Aberdeen (Scoţia), Bergen (Norvegia) şi Torshavn (Feroe).
Lerwick este capitala acestui teritoriu, un fost sat de pescari, cu o arhitectură specifică, în care abundă multe clădiri istorice. Aici ar merita atenţia turistului primăria, muzeul, artera comercială şi Fortul Charlotte.
Împrejurimile sunt extrem de spectaculoase, ţărmuri abrupte, stâncoase, la capătul cărora se găsesc întinse pajişti de un verde unic.
La festival
Shetland are o îndelungată istorie vikingă, fiind predat Scoţiei în anul 1469 ca zestre de nuntă regală. Pe un car alegoric, de inspiraţie vikingă, se perindă prin faţa curioşilor şi a turiştilor participanţii la festival, iar seara, la ora 19.30, totul se desfăşoară la lumina torţelor aprinse, iluminatul public fiind întrerupt. Se mănâncă, se bea şi mai ales se cântă, totul într-o atmosferă de voioşie vikingă.
Cum se ajunge la Shetland?
Nu este simplu, dar nici chiar atât de complicat, doar cam scump...
Mai întâi trebuie să ajungi la Glasgow, iar dacă tot ajungi merită să zăboveşti măcar câte o zi înainte şi după zborul spre arhipelagul Shetland, iar o variantă bună poate fi aceasta:
29 ianuarie: Bucureşti 17.50 - 19.55 Glasgow
5 februarie: Glasgow 20.25 - 1.55 Bucureşti
Companie: Wizz Air. Preţ: 237 lei/persoană, fără bagaj de cală.
30 ianuarie: Glasgow 11.20 - 12.50 Lerwick
2 februarie: Lerwick 15.10 - 16.40 Glasgow
Companie: Loganair. Preţ: 432 lire sterline/persoană.
De la aeroportul Sumburgh se ajunge la Lerwick cu autobuzul.
Variante de cazare
The Shetland Hotel, 3 stele, preţ 474 euro/camera dublă, cu mic-dejun/3 nopţi
The Lerwick Hotel, 3 stele, preţ 474 euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu